Türkiye’de işin çok nitelikli işçinin az olduğuna dikkat çeken DSO Başkanı Müjdat Keçeci, eğitimsiz iş gücü olgusunun ortadan kaldırılması için hazırlanan UMEM projesine başvuracak işsiz bulamadıklarından yakındı. 
Türkiye’nin en kapsamlı meslek edindirme ve beceri kazandırma projelerinden biri olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri(UMEM) Beceri’10 projesinin yeni dönem ilk toplantısı Denizli’de gerçekleştirildi. Yerelde Denizli Sanayi Odası (DSO), İŞKUR Denizli İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Denizli Ticaret Odası ve Denizli Ticaret Borsası önderliğinde yürütülen projenin tanıtım toplantısı Denizli Sanayi Odası meclis salonunda gerçekleşti. Toplantıya Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, İŞKUR Denizli İl Müdürü Ferudun Giresun, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan katıldı.
UMEM Projesinin işsizliği giderme konusunda Türkiye’nin en iyi projesi olduğuna dikkat çeken Başkan Müjdat Keçeci, sanayicinin milyonlarca dolar harcadığı projede yetiştirecek eleman sıkıntısı çektiklerini söyledi. Keçeci, “UMEM Beceri’10 programı tüm Türkiye’de değer gören özenle hazırlanmış işsiz vatandaşlarımıza ve sanayiciye nefes aldıracak özel bir proje. Ancak katılımların üst düzeyde olmasına karşın eleman anlamında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Projemiz ile mesleği olmayan ve bize başvuran vatandaşlarımıza eğitim vererek onları eğitiyoruz. Ayrıca geldiklerini her gün başına yevmiye veriyor, sigorta yapıyoruz. Eğitim sonunda ise aldığı eğitim doğrultusunda iş veriyoruz ve çalışmasını sağlıyoruz. Bizim kapımız işsizlere her zaman açık. Sanayiciler olarak yeterli eleman bulamıyoruz ve eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bu proje hem işsizlere hem de sanayicilere can suyu olacak bir proje. O yüzden iş adamları ve iş dünyası olarak projeyi sonuna kadar destekliyoruz ve katkı koyuyoruz” dedi.
EĞİTİMSİZ İŞ GÜCÜ ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR 
Yaşanan işsizlik olaylarında ve işçi sıkıntısında en büyük sorunun mesleki eğitimsizlik olduğunu belirten TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, “Hem işsizliğe hem de verimsizliğe neden olan eğitimsiz iş gücü sorunu kısa vadede mesleki eğitimden geçiyor. UMEM gibi geliştirici bu projeler bu eğitimler için çok önemli. İŞKUR’un iş gücü piyasa analizlerine baktığımız zaman ara eleman bulmada güçlük çektiğimizi gösteriyor. Ancak buna rağmen mesleki eğitim veren liselerden mezun olan öğrencilerin bile işsiz kaldığını görüyoruz. Eğer bu proje en iyi şekilde değerlendirilirse yaşanan işçi bulma ve işsizlik sorunları çözülebilir” diye konuştu. 
ÖNCE EĞİTİM SONRA İŞ
UMEM tarzı projelerin eğitimsiz iş gücünü eğitmek için hazırlanmış projeler olduğuna dikkat çeken Sayan, “Ülkemizde maalesef nitelikli iş gücü geliştirmede ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Ülkemizde lise çağında öğrencilerimizi meslek liselerine yönlendirmede sorunlar yaşanıyor. Eğitim sistemimiz de nitelikli iş gücü yetiştirmede yetersiz kalıyor. Ülkemizde nitelikli işgücüne ihtiyaç duyulan fakat hala eleman bulamayan şirketler var. Bu şirketler eleman bulabilmek için yıllarca bekliyor. Biz UMEM Projesinde bu aksaklığı gidermeye çalışıyoruz” dedi.