Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, bu yıl kış ayının çok soğuk geçmesi, nisanda da bahar yağışların geç gelmesiyle sap gelişimin fazla olmadığını belirtti. Kutlu, saman fiyatlarının arttığını söyledi.
   
    Saman üretiminin az olmasının çiftçi üzerinde stres oluşturduğunu ifade eden Kutlu, “Balya fiyatları konusunda çitçilerimize dönük araştırma yaptık. Özellikle büyük çiftlik sahiplerin sezonun başındayken ihtiyaçlarını karşıladıklarını gördük. Bazıları da kendi balyalarını 5-6 liradan temin etmişler. Ancak bugün saman balyasının fiyatı özellikle Konya bölgesinde 11 lira civarında olduğu bilgisini aldık. Bir kısım tüccarlarda balya stokladığını öğrendik. Ancak Bakanlığın yem desteği olacağını öğrendik.” dedi.

    Küçükbaş işletmecilerin meralardan daha fazla yararlandığını ifade eden Kutlu, “Koyun ve keçiler kendisini ahır dışında neredeyse 10 -1 ayını meralarda doyurabiliyor. Ama büyükbaş için böyle bir durum söz konusu olmuyor. Özellikle kış mevsiminde mutlaka büyükbaş hayvanlar yüksek verim elde etmek için ahır şartlarında beslenmesi gerekiyor. Bu sebeple büyük başların kaba yeme daha çok ihtiyaçları oluyor. Biz hayvan yemininin bol olması için biçerken özellikle döver biçerlerin hem dane kaybı yönünden engellemek için sapı daha alttan aldırmak için denetimlerimizi sıklaştırdık.” diye konuştu.