AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Dünya Ticaretinde Türkiye’nin daha güçlü durabilmesi için gerekli adımları kararlılıkla attıklarını söyledi. Milletvekili Tin; “Ülkemizin dünya ülkeleriyle ticaretini daha da kolaylaştırmak adına gerekli olan yasal düzenlemeleri yapıyoruz. Dünya da toplam üretim 2000 yılında 33 trilyon dolar civarındadır. Bunun yaklaşık yüzde 20’sini gelişmekte olan ülkeler yapmaktadır.  2014 yılına geldiğimiz de ise 33 trilyon dolarlık toplam dünya üretiminin 77 trilyona geldiğini ve gelişmekte olan ülkelerin de payının yüzde 20’den yüzde 40’lara çıktığını görüyoruz. Öyle ki, dünya üretiminde gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru bir kayma olduğunu açıkça görmekteyiz. Aynı trendi ticarette de görüyoruz. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması küresel ticaretin artışına, rekabetin daha dengeli bir şekilde yürütülmesine ve aynı zamanda maliyetlerin aşağıya çekilerek tüm dünyada küresel refahın artışına sebebiyet vereceğine dair önemli çalışmalar, analizler ve öngörüler içeriyor. Dünya ticaretinde gelişmekte olan ülkelerin payının artmasına dönük trendin bu anlaşmayla devam etmesi bekleniyor. Küresel seviyede ticaretin kolaylaştırılması kapasitesinin bugünkü düzeyinden yüzde 50 artırılması durumunda dünya toplam ticaretinin yüzde 9,7 artması ve bu çerçevede toplam ticaretin 377 trilyon dolarlık bir artışla tanışmasının önündeki engeller ortadan kalkıyor” dedi.

Milletvekili Şahin Tin, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nda ortaya çıkacak maliyetlerin öngörüsünün dikkat çekici olduğuna işaret ederek; “Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte küresel ticaretin maliyetlerinin yüzde 9,6 ile yüzde 23 civarında düşmesi öngörülmektedir.  Yine, ortalama ihracat süresinin iki gün, ithalat süresini de bir buçuk gün düşmesi öngörülüyor, dünya ticaretine baktığımız zaman son derece önemli bir zaman dilimi tasarrufu söz konusu. Gelişmekte olan ülkelerin dünya toplam ihracatında yıllık olarak 170 milyar dolarla 700 milyar dolar arasında bir artışla tanışması yine öngörüler arasında. Toplam küresel ihracatın da 1 trilyon dolar civarında artması öngörülüyor. Rakamlardan anlaşıldığı gibi, daha çok artışın gelişmekte olan ülkeler lehine olması bekleniyor” dedi.

İhracatın Artışına Önemli Katkı Sağlayacak.

Düzenlemeye Türkiye açısından bakıldığında, Türkiye’nin bu çalışmalarda Orta Avrupa ve Orta Asya bölgesinde yer alan bir ülke olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Milletvekili Tin; “Türkiye bu çalışmalarda Orta Avrupa ve Orta Asya bölgesinde yer alan bir ülke konumundadır. 2008 ve 2012 döneminde Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ülkemizin bu bölgedeki toplam ihracatının yaklaşık yüzde 23’ünü yaptığı görülüyor. Bu tespitten hareketle baktığımız zaman, ihracatın bu bölge için 101 milyar dolar artması öngörülüyor. Bunun yüzde 23’ünü ülkemiz yapıyorsa o zaman buradan bize gelecek payın da 20 milyar dolar civarında olması kaçınılmazdır. Yine, bu bölgedeki gayrisafi yurt içi hasıla artışının da yaklaşık 93 milyar dolar olması öngörülüyor. Bu 93 milyar doların da yüzde 42,5’ine baktığımız zaman, anlaşmanın ülkemizin gayrisafi yurt içi hasılasına yaklaşık 40 milyar dolar civarında pozitif bir katkı sağlaması bekleniyor. İstihdama baktığımız zaman da toplamda dünyada 20 milyonun üzerinde bir istihdama sebep olacağı da bu anlaşmanın öngörüleri arasındadır. Dolayısıyla bu düzenleme sonucu yapılacak olan ticaretin kolaylaştırılması anlaşması ülkemiz ticaretinin daha da güçlenmesinin önünü açacak ve ülkemiz ticaretine güç katacaktır” dedi.