Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı kekiği ile meşhur Gözler Mahallesi’nde dünyanın en pahalı bitkisi safranında yetiştirilmesine başlandı. 49 yaşındaki çiçek meraklısı çiftçi Seyit Emirdağ, tarafından 8 yıl önce Safranbolu’dan getirilen yarım kilogram 1 metre kare alana dikilen safran soğanından bu yıl 350 metre karelik safran bahçesi oluşturuldu. Çapa hariç bakım gerektirmeyen ve susuz yetişen safranın gramı 20 liradan kilogramı ise 20 bin liradan satılıyor. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, safran üreticisi Emirdağ’ı bahçesinde ziyaret ederek bilgi aldı. Türkiye’nin kekik üretiminde merkezi olan Gözlerde yeni farklı ürünler yetiştirebilmek için araştırma yaparken safranla tanıştığını belirten Emirdağ, “Sekiz yıl önce tanıdıklarımın yardımı ile o zamanın parası ile 100 liraya yarım kilogram safran soğanı getirterek evimin bahçesinde 1 metre karelik alana diktim. 3 yıl sonra diktiğim soğanları hasat ederek yaklaşık 10-15 kilogram safran soğanını daha geniş bir alana diktim. Geçen yılda yine soğanları hasat ederek yaklaşık 60 kilogram safran soğanından kendime 350 metre karelik bahçe kurdum. Önümüzdeki yıllarda hedefim bahçemi 1 dekar alana çıkartmak. Safranın sadece çiçek filizleri kullanıldığı için kilogram basmıyor. Gram bazında satışı yapılıyor. Bende geçen yol ürettiğim safranı Safranbolu’ya sattım.  İşçiliği kolay, bakım gerektirmeyen, zararlısı olmayan safranın pazarı açık. Bir kilogram safran 20 bin liradan alıcı buluyor. Kekik bu yıl kilogramı 5 liradan satıldı.” Dedi.        
Kazandıran yatırım
İlaç, boya ve gıda sektöründe kullanılan safranı yetiştirmek için sulu toprağa sahip olmanın gerekmediğini belirten Emirdağ “Safran ekimi ağustos sonu eylül başı, hasadı ise ekim ve kasım aylarında yapılıyor. Hasat genelde 15-20 günde tamamlanıyor. İlk aşama yağışlı olmayan günlerde yapılıyor ve sabah erken saatlerde henüz açmamış tomurcuklar koparılarak sepetlere konuyor. Sonra bu tomurcuklar gölge bir yere getirilerek açması için tekrar seriliyor. İkinci işlemde ise açılmış çiçeklerdeki tepecikler alınıyor. Tepecik küçük bir makasla ve tepecik parçalarının ayrıldığı yere yakın kısımdan kesiliyor. Kesilen parçada kalan dişicik borusu ne kadar kısaysa kalite o kadar artıyor. Hasat edilen tepeciklerin kurutulması da ayrı bir önem taşıyor. Gerekli makineler Türkiye’de olmadığı için kurutma işlemleri geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Soğanlar, yaz kuraklıklarına ve dona karşı dayanıklı. Özellikle çiçeklenme devresinde kuru ve güneşli havaları seviyor.” Dedi.
Parçalı tarlalar için ideal
Safranın üreticisine az maliyetle çok para kazandıran değerli bir bitki olduğunu belirten Oda Başkanı Gemici’de, “Denizli’de yeni ürün arayışına giren çiftçilerimizin sayısı her geçen yıl artıyor. Gözler’de safran yetiştiren üreticimizde bunlardan biri. Bu ürün özellikle parçalı tarlalara çok uygun. Günde 1-2 saatlik çalışma ile aile bütçesine büyük katkı sağlayabilecek bir bitki. Oda olarak bu tür girişimci çiftçilerimizin önünü açacağız.” Diye konuştu.