Denizli'de Büyükşehir Belediyesi ile Pamukkale Belediyesi'nin işletmesine talip olduğu, ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı DÖSİM'in toplu olarak çıkardığı Pamukkale ve Laodikya'nın örenyeri işletmesinin ihalesi dün Ankara'da yapıldı. Türkiye genelindeki 376 örenyeri ve müzeyle ilgili 1 milyar 190 milyon lira tahmini bedelli ihale için şartname alan 3 kurum ihaleden çekildiğini bildirdi. DÖSİM'de yapılan ihaleye sadece TÜRSAB ve Bilintur katıldı ancak, iki firma da muhammen bedel yüksek olduğu gerekçesiyle teklif vermedi. İhale ertelenirken sonuç Pamukkale ve Laodikya için zaman kazanma olarak değerlendirildi. 

"YENİ İHALE BÖLGESEL OLSUN"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) yönetim kurulu üyesi, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmecileri Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, ihalenin yapılmamasının Denizli için bir fırsat olduğunu söyledi. Şen, ihaleye katılan kurumların, DÖSİM tarafından belirlenen ihale bedeli çok yüksek olduğu, turizmin içinde bulunduğu böylesi bir kriz döneminde gerçekçi bir fiyat saptanmadığı için çekildiğini öne sürerek, ihaleyi alabilecek tek firmanın halihazırda müze ve ören yerlerini işleten TÜRSAB olduğunu savundu. Yeni ihalenin bölgesel olarak yapılmasını isteyen Gazi Murat Şen, şöyle dedi:

"Denizli için yeni bir fırsat doğdu. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. İhalenin bölgesel yapılması yönündeki önerimiz yeniden ele alınarak bunun gerçekleşmesi sağlanmalı. Yeni ihalenin bölgesel olarak yapılması halinde DÖSİM'in daha rekabetçi bir ihale oluşturacak, böylelikle daha yüksek bir ihale bedeline ulaşabilecek ve özellikle yerel yönetimler bölge turizmine, tanıtımına daha fazla katkı sağlayabilecek. İhaleye Denizli'yi temsilen katılan Pamukkale Belediyesi'ne de teşekkür ediyorum."

Denizli'de Pamukkale Örenyeri işletmesi Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından yürütülürken, Denizli'nin büyükşehir olmasıyla Özel İdare Müdürlüğü'nün tüzel kişililiğinin sona ermesi üzerine DÖSİM protokolü feshetmiş ve Pamukkale'nin işletmesini TÜRSAB'a vermişti. Laodikya Örenyeri'nin işletmesi ise bakanlık ile yapılan protokol gereği Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyordu.

DHA