Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanvekili Halil Öztürk, Suriye ile çıkacak muhtemel bir savaşın Ortadoğu’ya yapılan sebze ve meyve ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Suriye’de yaşanan iç savaşın Türkiye'den Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatı yüzde 35 oranında etkilediğini kaydeden TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, bu durumun savaşın çıkması halinde daha da kötüye gideceğini belirtti. Suriye’de başlayan iç savaşın ardından Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 35 etkilendiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: "Başta üzüm üreticileri büyük mağduriyet yaşıyor. Tabi hiç arzu etmiyoruz ama, çıkacak olası bir Suriye savaşı ihracatı etkiler. Bildiğiniz gibi dünyanın en istikrarsız bölgelerinin başında Ortadoğu geliyor. Bu bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlık direkt ülkemizi, başta ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle biz zaman kaybetmeden alternatif pazar arayışını hızlandırmamız lazım. Uzakdoğu ve Afrika’ya açılmamız ve bu bölgelerde yaşayan insanların istediği ürünleri yetiştirip ihraç etmemiz lazım."
Dünyada 7 milyar insanın yaşadığını ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim ihracatta bir bölgeye bağlı kalmamamız gerekir. Dünyanın çeşitli bölgelerine gidip bu insanların damak zevkine hitap edecek ürün desenleri oluşturmamız lazım. Ben bildiğiniz gibi yıllardır söylüyorum. Özellikle Serinhisar ilçesi tarım üssü olmalı, pilot bölge seçilmeli. Serinhisar’ın turizm yolu üzerinde olması büyük avantaj."