Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Merkez Bankası’nın aldığı kararın, döviz kurlarında istikrar sağlamasını umduğunu söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2014 Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda sosyoekonomik gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. 2013 yılı dünya ekonomisindeki gelişmelerin beklendiği gibi gerçekleştiğini dile getiren Özer, şöyle konuştu: "2013 yılı, gelişmiş ve sanayileşmiş ülkeler için krizden çıkma ve yeniden yapılanma yılı olmuştur denilebilir. Bu bağlamda ABD ekonomisi toparlanmış, yüzde 3.5 civarında büyüme sağlamış, işsizlik oranı yüzde 7’ye gerilemiştir. Gelişmiş ülkeler, krizden çıkarak tekrar büyümeye başlarken, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları yavaşlamıştır. Yaşanan gelişmelerden, AB ekonomisinde ‘en kötü’ diye nitelenen dönemin geride kaldığı anlaşılmaktadır."
Ekonomideki gelişmelere de değinen Özer, Türkiye'nin dünya ekonomisiyle entegre olmuş açık bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi. Dolayısıyla Türkiye'nin dünyadaki ekonomik gelişmelerden en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini anlatan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son günlerde döviz kurlarındaki yükselme, reel sektörümüze zarar vermeye başlamıştı. Döviz kurlarındaki öngörülemez yükseliş, birçok büyük ve küçük firmamızın borcunu artırdı. Döviz kurlarındaki öngörülemez yükselişin önüne geçmek amacıyla Merkez Bankası faiz artırımına gitmiştir. Merkez Bankası, faiz oranlarını yükselterek piyasalarda kontrolü tekrar ele almaya çalışmıştır. İnşallah Merkez Bankası’nın almış olduğu bu kararın, döviz kurlarında istikrar sağlamasını umuyorum. Ayrıca, müdahale ile döviz kurlarının seviyesinin ne olacağı değil, istikrarı ve öngörülebilirliği önemlidir. Tabii ki, faiz oranlarının radikal şekilde artırılması, döviz kurları ve enflasyon artışını engelleyecektir. Ülkemiz için en doğrusu yapılmaya çalışılıyor fakat bunun genel etkileri de olacaktır. İnşallah bu süreci kısa zamanda atlatırız."
Denizli ekonomisindeki gelişmeleri açıklayan Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Denizli’de, 2013 yılı ihracatımız yüzde 12,6 artış göstermiştir. Denizli’deki ekonomik gelişmeler iyi yönde ilerleme kaydetmiştir. İhracat artışı, istihdam artışı ve yatırımlarda kısmi iyileşme devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde ihracatımızda gelişmeler bekliyoruz.Çünkü ihracat artarsa, buna bağlı olarak yatırımlar da artacaktır. 2013 Aralık sonu itibariyle ihracatımız Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 oranında bir artışla 3 milyar 83 milyon 294 bin dolara ulaşmıştır. 2013 Aralık sonu verilerine göre, en fazla ihracat, sırasıyla yüzde 12,4 ile İngiltere’ye, yüzde 11,7 ile Almanya’ya ve yüzde 9,5 ile ABD’ye yapılmıştır. İhraç edilen mallarda Aralık sonu itibariyle en fazla ihracat, yüzde 38 ile hazır giyim konfeksiyon, yüzde 13 ile elektrik elektronik, yüzde 13 ile demir ve demir dışı metaller ve yüzde 13 ile de çelik ürünlerinde olmuştur. En fazla ithalat yapılan ülkeler 2013 Kasım sonu verilerine göre Kazakistan, İspanya ve Rusya şeklinde sıralanmaktadır. Sigortalı çalışan işçi sayısında da yıl boyunca düzenli bir artış görülmüştür. 2012 yılı sonunda 173 bin 142 kişi olan sigortalı çalışan sayısı, 2013 yılı Ekim ayı itibariyle 193 bin 300 kişiye ulaştı. İhracat ve istihdamdaki artış sevindiricidir."