Emeklinin maaşına kamu ve özel bankaların borç nedeniyle bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. Buna Emeklilerin itiraz hakkı var!

EMEKLİ MAAŞINA BLOKE EDEN BANKALAR VAR

Emeklilerin Maaşları yetmediği için tüketici kredisi ve kredi kartlarına sarılanları var, Ödenmeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz başlatıyor, Üstelik bu işlemlerin çoğu emekliden habersiz yapılıyor. Maaşlarına bloke konan emekliler dahi bulunuyor. Aslında emeklinin maaşından yapılan bu kesintiler yasal değil.

Bunun yanı sıra, ankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşın dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin SGK’ya 10 bin lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 250 lirası kesilebiliyor.

SÖZLEŞMEYİ İMZA ATARKEN İYİ OKUYUN!

Ancak bir emekli, örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına kesinlikle haciz konulamıyor. Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini ‘imzaladıysa’ işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı haklı bulabiliyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde varsa bankayla bu konuyu görüşün.

RIZA YOKSA HACİZDE YOK 

Kanuna göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ 10 milyon SSK, Bağkur emeklisinin maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, (muvafakatinin) olması gerekiyor. Alacağın takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaşına haciz konulması için yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. Ama bankalar haciz yapamasa bile maaşları bloke ediyor.

HEMEN İTİRAZ EDİN

Maaşlarına haciz konulan emeklilerin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Emekli Avukat Sedat Vural şöyle dedi: “Böyle bir haciz işlemi sırasında bankadan, ‘Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ şeklinde bir yazı alarak icra dairesine götürün. Bunu kabul etmezse icra dairesindeki memur suç işliyor demektir. Hakim bu konudaki başvuruyu değerlendirip emekliyi haklı bulur ve hacizi anında kaldırır.”