Denizlili müteahhitler, inşaat sektöründe üst üste yapılan zamlar üzerine Rekabet Kurulu’nu göreve davet etti.
Çimentoya son dönemlerde art arda gelen zamlar inşaat sektöründe tepkilere yol açtı. Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Demirten, çimento ve hazır betondaki yüzde 50’lere varan fiyat artışının kabul edilebilir hiçbir tarafının bulunmadığını belirterek, yapılan bu fiyat artışlarını protesto ettiklerini, Rekabet Kurulu’nu da göreve çağırdıklarını söyledi.
Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM)Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Demirten, dernek üyeleri ve Denizli İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hayri Ün ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Demirten, Denizli'de yılbaşından buyana çimento ve hazır beton fiyatlarındaki aşırı artışa tepki gösterdi. Denizli'de yılbaşından bu yana çimento ve hazır beton fiyatlarındaki aşırı artıştan yakınan Demirten, "Hiç sebepsiz öyle bir artış yaşandı ki, çimento ve hazır betonda durum vahim bir hal aldı. Çimentonun ton fiyatı yılbaşında 85 TL iken bugün 155 TL’ye yükseldi. Ayrıca inşaat sektörünün kullandığı hazır betonun metreküpü 100 TL’den 130 TL’ye çıktı. Bu ciddi artış sektörü olumsuz etkiledi. Kamuya iş yapan birçok müteahhit zor durumda. Özel sektörde taahhütle iş alan müteahhitler sıkıntıda. Dahası, bu durum sektörde yaşanan durgunluğa artı durgunluk kattı. Yeni yatırım yapacaklar vazgeçti. Çimento türevlerinde de ciddi artışlar var" dedi.
Artışların rekabet halinde olan firmaların anlaşmalarından kaynaklandığını düşündüklerini belirten Demirten, "Çünkü rekabet varken 2012'de çimento fiyatı 125 TL idi. Hazır beton da 85 TL seviyelerinde seyrediyordu. Şimdi tekelleşmeye bağlı olarak bugünkü duruma geldik. Bunu kabul etmiyor ve protesto ediyoruz. Konuyu Rekabet Kurulu'na taşıyacağız" diye konuştu.
Daha önceki yıllarda benzer durumlarda Rekabet Kurulu'nun hazır beton firmalarına cezalar kestiğini, ancak sonucunda müteahhidin zararlı çıktığını aktaran Demirten, "Daha önce de Rekabet Kurulu beton firmalarına afaki fiyatlar nedeniyle cezalar kesti. O zaman şunu gördük. Cezayı çimento fabrikası ödedi. Çimento ve hazır beton almaya giden müteahhide, kesilen ceza alınan ürün fiyatına yansıtılarak tahsil edildi. Sonuçta mağdur olan da, cezayı ödeyen de müteahhit oldu. Böyle bir şey yaşanmaması için de tüm tedbirleri alacağız" ifadelerini kullandı.