MUĞLA (CİHAN)- Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, Türkiye'nin mermer ihracatının üçte birinin kendi illerinden yapıldığını belirterek, şehir merkezinde bir Gümrük müdürlüğü açılmasını istedi.
Muğla’nın birçok tarım ürünü ve maden türlerinin ihraç edildiği nadir illerden birisi olduğuna dikkat çekn Ercan, "Bu yüzden kıyı kesimdeki ilçelerimizde limanlar ve hava meydanları dolayısıyla zorunlu olarak Gümrük müdürlükleri açılmıştır. Bu yerlerde gümrük işlemleri kolayca yapılabilmesine karşılık Muğla merkezde olmaması nedeniyle mermer sektörü, İzmir ve başka limanlardan işlemlerini yürütmek zorunda kalmaktadır. Hâlbuki sadece tarım ürünlerini ihracat etmek için 20 sene önce Yozgat'ta Gümrük müdürlüğü kurulmuştur. Çevremizdeki Aydın, Antalya ve Denizli il merkezlerinde bile yıllardan bu yana müdürlükler ve müşavirlikler bulunmaktadır. Muğla'nın konumu kıyı kesimin lojistik merkezi olmasına uygun olup ilçeleri arasındaki farkı kapatacak şekilde organize olması gerekirken bu eksiklikler, gelişmesini olumsuz etkilemektedir. Muğla'da üretilen ve Türkiye mermer ihracatının yaklaşık yüzde 20'sini tek başına karşılayan sektörün, 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolar ihracat içindeki payının da artması için gümrükleme kolaylaştırılmalıdır.” dedi.
Dernek Başkanı Ercan, yükledikleri kamyonlarla risk taşıdıklarını savunarak, "En önemlisi de konteynerlerin mühürlenmesi fabrika sahasında yapılacağından, başka illerde kontrolumuz dışında uyuşturucu madde kaçakçılığında kullanılma endişelerimiz ortadan kalkacak ve güvenlik sağlanmış olacaktır. Ayrıca ilimizden hangi ülkelere ne kadar ihracat yapıldığı ve gelir sağlandığı hususunda kesin rakamlara da ulaşılabilecektir." şeklinde konuştu. CİHAN