Muğla, kıyı kesimlerindeki doğal güzelliklerin yanı sıra kırsal kesimlerinde de Türkiye'nin en değerli mermer yataklarına sahip. Ülkedeki mermer rezervinin yaklaşık yüzde 10’unun bulunduğu Muğla, 32 çeşit renk ve desendeki mermerleriyle bir dünyası markası. İldeki 86 faal ocaktan çıkarılan blok mermerler, 92 fabrikada plaka ve fayans gibi ürünlere çevriliyor. Çoğu yörenin kırsal kesiminden olmak üzere ocak ve tesislerde yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Buradan çıkarılan mermer bloklar, işleme tesislerinde plaka, fayans ve karo yapılıp gerek yurt içinde pazarlanıyor gerekse ihraç ediliyor. Avrupa ve Ortadoğu'nun yanı sıra yaklaşık 50-60 ülkeye gönderilen Muğla mermerleri iş merkezleri, oteller, havaalanları ve şehirlerin meydanlarını süslüyor. Türkiye’nin 1,4 milyar dolar olan mermer ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini Muğla mermercileri yapıyor.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, yaptığı açıklamada, 20’ye yakın ilde bulunan mermerlerin, dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ını teşkil ettiğini belirtti.

        'Muğla beyazı' olarak adlandırılan türün, dünyada başka hiçbir yerde çıkmadığını belirten Ercan, "Bu bakımdan Muğla mermerlerinin dünyada tanınması, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yakınlığı, kendi il sınırları içinden ihracat yapma imkânları dikkate alındığında sektörün en önemli merkezi haline geldiğini gösteriyor.” dedi.

        Mermerin çok kullanışlı bir ürün olduğunu ifade eden Ercan, şunları kaydetti: “Mermer, hijyen özelliği olan ve yüzyıllarca kullanılan, kullanıldıkça güzelleşen bir malzeme olduğu için tercih ediliyor. Geçmişte dünyanın dört bir yanında, özellikle devleti temsil eden kamu binalarında yoğun olarak kullanılan mermer ürünleri, yıllara meydan okuyarak günümüze dek şıklığını ve zarafetini koruyor. Muğla mermerleri, çok uzun yıllardan beri kullanılmış; hâlâ da hem ülkemizde hem de diğer birçok ülkede sanat yapılarını, meydanları süslemeye devam ediyor. Bu değerli hammaddenin en iyi şekilde değerlendirilmesi hedef alınarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

        Muğla bölgesinden çıkarılan mermerler, özellikle İspanya, Yunanistan, Portekiz ve diğer Avrupa ülkelerinde çok tercih ediliyor. Bunun yanı sıra Ortadoğu ülkelerinde beyaz mermer çok büyük çapta kullanılıyor. Dünyada kullanılan bazı örnekler ise şöyle: Le Pera Hotel Paris/Fransa, Europa Garden Sheung Shui/Belçika, Microsoft Building Brusels/Belçika, The Pasedena Garden Jakarta/Endonezya, El Corte Ingles/İspanya, Armani Shop Milan/İtalya, Shangri-la Hotel Executive/Singapur, Bowen Road 77 Apartments/Hong Kong, HRH Prince Mohamed Abdulah Al-Faisal Palace/Suudi Arabistan, Al-Khozama Tower/ Suudi Arabistan, Tent Palace Jeddah/ Suudi Arabistan, Bahareth Tower Makkah/ Suudi Arabistan, Saudi Germen Hospital Jeddah/ Suudi Arabistan, Al-Sulaimany Pocejt Al Hamra Jeddah/ Suudi Arabistan, Solon of Interiors Polyanka/Moskova-Rusya, Kolymbia Star/Yunanistan-Rodos."