Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Melike Basmacı, TBMM’nde söz alarak Hükümetin 100 gününü değerlendirdi. Seyyanen yapılan zamların kat kat zamlarla geri alındığını söyledi. Basmacı, Sayıştay raporları aklanmadan bütçe yapıldığını da kaydetti.

Basmacı; Konuşmasında Bütçe görüşmelerine değinen, “Günlerdir burada devletin bütçesini konuşuyoruz, bence biraz da milletin bütçesinden bahsedelim. Hükûmet göreve başlayalı tam yüz gün oldu. Bu yüz günde biraz karnesine bakalım, bir de milletin bütçesine bakalım. Mesela, birazdan hep birlikte sokağa çıksak, önümüze gelen esnafa, memura, işçiye, iş adamına sorsak "Nasılsınız?" diye. Ben, siz yorulmayın diye gelirken sordum. 

Esnaf dedi ki: "Kredilerden belim büküldü. Şubat sonu, mart başı vergi ayı. İlan, reklam tabelaları da işin cabası." "Tabelanı büyüt de gel, kayda alırım, yoksa yazı yarım yazarım." diyen belediyelerle uğraşıyor. Bu da yetmedi, sokağa sandalye koysan ceza, çatıyı kapatsan ceza, zaten AVM'ler esnafa komple eza.” diye  esnafın durumunuözetledi.

Memurun, işçinin ve emeklinin durumlarını da Meclise taşıyan CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı; “Sonra bir memura sordum. Dedi ki bana: "Ev kira, çocuk okuyacak, yakacak, yiyecek, enflasyon, et yemek rüya, kredi kartı kabus olmuş." Bir de atanamayanlar var. Onlar ne yapsın? Anasının, babasının sırtında hâlâ. Hele de memurun emeklisi yüz gündür "zam" diye bekliyor. Seyyanendi, yüzdeydi, promosyondu, gün geçivermiş ama ne su faturası ne elektrik faturası ne de hastane masrafı durmamış.

Asgari ücretli işçiye sordum, "Herhâlde senin derdin yoktur, daha yeni zam aldın." dedim. Dedi ki: "Benim derdim ekmek soğan. Ekmek olmuş 1 lira, soğan olmuş 3 lira. Isınmaktan, giyinmekten, gezmekten vazgeçilir de ekmek soğandan vazgeçilir mi? Ülkemizde açlık sınırı 1.447 lira iken 1.300 lira asgari ücret verip de kesintiyle geri alanlara benden selam söyle." dedi.

Basmacı, iş adamlarının durumlarını da şu şekilde özetledi: “Bir de iş adamına sordum "Yüz gün oldu, nasılsın?" diye. Dedi ki: "Kredi sıkıntıları, pazar kayıpları, azalan ihracat, rezervasyon sorunları, euro-dolar dengesizliği, damping yasaları..." Yani, yüz gündür istikrar bekliyor iş adamı. Ama sanmayın ki yüz gündür Hükûmet, AKP vekilleri boş oturdu. Tabii ki çalıştılar. Ne mi yaptılar yüz günde? Bir önceki yılın Sayıştay raporlarını aklanmadan geçici bütçe yaptılar.” dedi.