ADANA (CİHAN)- Infiniti Genel Müdürü Murat Gürünlü, Türkiye’de lüks otomobillerdeki vergi yükünün çok fazla olduğunu belirterek, “Vergiler biraz hafifletilirse yılda 10 bin araç çok rahatlıkla satılır.” dedi.
    Türkiye Distribütörlüğünü Bayraktar Grubu’nun yaptığı İnfiniti araçların Adana’da yapılan tanıtım toplantısına katılan Görünlü, sektörün önündeki en büyük engelin yüksek vergiler olduğunu kaydetti. Lüks otomobil piyasasının sürekli geliştiğini, ancak vergilerin fazla olması nedeniyle 4 bin 500 – 5 bin aralığına sıkıştığını aktaran Görünlü, lüks otomobillerin kolay bir şekilde satılabilmesi için vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi.     
    Türkiye’de yılda yaklaşık 5 bin lüks otomobil satıldığını ifade eden Görünlü, bu pazarın büyümesi konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Lüks araçların da kolay bir şekilde satılabilmesi için vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini aktaran Görünlü, “Türkiye'de vergiler motor hacmine göre sınıflandırıldığı için lüks araç satın almak isteyen müşterilerimiz yüzde 60'lık vergi diliminden yüzde 84'lik vergi dilimine çıkıyor. Bu da araç pazarını 4 bin 500- 5 binlerde olmasına neden oluyor. Oysa vergi oranlarında değişiklik olması durumunda satışlar 10 bini aşar.“ değerlendirmesini yaptı.
    Gelişmiş ülkelerde artık çok çevreci otomobiller üretildiğini kaydeden Görünlü, “Avrupa'daki uygulamalarda, karbondioksit emisyon oranlarına bağlı vergilendirmeler yapılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı böyle bir vergilendirme üzerinde çalıştığını açıkladı. Bizim için de doğru olan budur. Araçların çevreye verdiği kirlilik oranında vergilendirme yapılmalı. Aracın motor hacmi büyük olsa da çevreye verdiği zarar küçük motorlulardan çok daha az olabilir. Bu şekilde yapılacak vergilendirme daha adil olacaktır. Lüks otomobil ulaşılabilir olmalı.” ifadelerini kullandı.
    Uzun dönemli kredi imkanlarının otomotiv satışlarını olumlu yönde etkilediğine dikkat çeken Gürünlü, sektörün 1 milyon araç satış hedefine en çok yaklaştıkları yılın 2011 olacağını vurguladı. CİHAN