Bankaların gelirlerini çoğaltmak için  çeşitli adlar altında masraf çıkardığını ifade eden TÜKODER Şube Başkanı Hüsnü Önel, yeni yasa ile gelirleri azalan bankaların kredi kartı kapatma ücreti ve masraf dekontu ücreti gibi ücretler aldığını belirterek, tüketiciye bu konuda uyarılarda bulundu.

1 Şubatta yürürlüğü giren yeni Tüketici Kanunu sonrası bankaların yeni arayışlara girdiğini anlatan Tüketici Haklarını Koruma Derneği Denizli Şubesi Başkanı Hüsnü Önel, bankaların gelirlerini arttırmak için yeni uygulamalar ile çığır açtığını söyledi. Kredi kartını kapattırmak isteyen müşterisinden bankaların kapatma ücreti aldığını belirten Önel, “Eski bir uygulama fakat gözden kaçmış bir konu. Bankalar masraf dekontu için başvuran müşterilerinden evrak hazırlamak ve vermek adı altında her bankaya göre değişen rakamlarda bedeller alıyor. O ödeme paralarının dekontunu alınarak daha önce hukuk dışı alınan masraflarla birlikte masrafların ödeyen lehine kararlar çıkartılıyor. Çünkü bankalar kredi verirken bilgilendirmeden aldıkları masraflar çeşitli isim altında aldıkları masraflar haksız ve hukuksuz olur. Kredi işlemleri içinde banka kendi lehine verdiği kredinin geriye dönüşünü riske atmamak ve kredinin güvenliğini saplamak için yaptığı hukuksal işlemlerin bedelini kredi alan kişi ya da kuruma ödetmektedir. Aslında bu verilen bu kredilerin bütünlüğü içinde el alınıp böyle kesenekler halinde miktarlar talep edilmektedir. Borç alanın bunu ödemesi yanlıştır. Krediyi veren kurumun yapılan hukuki işlemleri lehine olduğu için bu işlemleri karşılaması doğal bir döngüdür. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Kredi alandan bu ücretler alınmamalıdır. Bu ücreti alanlar haksız ve hukuksuz işlem yapıp kazanç sağlamaktadırlar. Bu yanlıştır. Bu durumun düzeltilmesi gerekir” diye konuştu.

Hala bazı televizyon kanallarında bankaların dosya masrafsız ya da şu kadar dosya masraflı kredi reklamlarının döndüğünü ifade eden Önel, “Böyle bir şey kabul edilemez. Bankalar resmen şu kadar para alacağız diyor. Bankalar kredi masraflarının geri alınabildiğini bildiği halde bu şekilde reklam yapması etik değildir. Kredi alanların ve yöneticilerimizin durumu görüp düzeltmeleri herkesin yararına olacaktır” dedi.