Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Ocak -Temmuz döneminde ilin ihracatının 995 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe kapasite kullanımının çok yüksek seviyelerde olduğunu söyledi.

Temmuz ayı ihracat rakamları ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Kocasert, "Türkiye geneline Temmuz ayında yüzde 5,5’lik bir gerileme yaşandığını görüyoruz. Türkiye Temmuz ayı ihracatı 10,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak - Temmuz döneminde ise yüzde 10’luk bir artışla Türkiye ihracatı 85,2 milyar dolara ulaştı. Dünyanın diğer ülkeleri ile kıyaslayacak olursak Türkiye’nin başarılı bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Zira ülkemiz üretimini ve ihracatını iyi bir düzeyde tutmayı başardı. İşsizlik oranları da bu gerçeği destekliyor. İşsizlik, İspanya ve Yunanistan'da yüzde 20’nin üzerinde, Portekiz ve İrlanda'da yüzde 15 dolaylarında seyrederken, Türkiye'de nisan ayında yüzde 9 seviyesine kadar geriledi. Şüphesiz bu sevindirici bir gelişme." dedi.

Denizli’de özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe kapasite kullanımının yüksek seviyelerde olduğunu vurgulayan Kocasert, "Yılın ikinci yarısından umutlu olduğumuzu daha önceki aylarda da ifade etmiştik. Öte yaşanan hareketlilik ihracat değerlerine arzu edilen düzeyde yansımıyor. Bununsa en önemli sebebi pamuk ve iplik fiyatlarınıngeçen seneki seviyelerine göre oldukça düşmesi ve ihracatı gerçekleştirilen ürünlerin de döviz bazında fiyatlarının geri gelmesi. Geçen sene mart ayında 4,5-5 dolara kadar yükselen pamuğun kilogram fiyatı, bu senenin Mart ayında 2-2,5 dolara kadar düştü. Dolayısıyla iplik fiyatları, kumaş fiyatları ve mamul fiyatları da geri geldi. Aynı miktardaki ürünler için bu sene ihracat faturalarına yansıyan bedeller, geçene senekilere göre daha düşük oldu ve DENİB tarafından kayda alınan ihracat Temmuz ayında yüzde ikilik düşüş ile 149 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Ocak - Temmuz döneminde ise 995 milyon dolar olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü doğrudan etkileyen faktörlerden birisinin kurlar olduğunu anlatan Kocasert, şöyle devam etti: "Son günlerde 0,5 dolar ve 0,5 eurodan oluşan döviz sepetinin 2 lira düzeyinde seyrettiğini görüyoruz ve açıkçası değerli liranın rekabet gücümüzü olumsuz etkilemesinden korkmaya başladık. İhracatçılar olarak, bu konuda Merkez Bankamızın sesimize kulak vermesini arzu ediyoruz. Dünya ekonomisinin zor zamanlar yaşadığı bir dönemde ülke ihracatımızın diri ve canlı tutulmasının her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz."

Suriye’de yaşanan sürecin, Türkiye ekonomisine ve ihracatına etkisinin olumlu olmadığının açık olduğunu ifade eden Kocasert, şunları kaydetti: "Dileriz ki en kısa sürede Suriye’de sular durulur ve yaşanan insanlık dramı son bulur ve Suriye ile olan ilişkilerimiz normalleşir."