İngiliz Seyahat Vakfı(The Travel Foundation), İngiliz tur operatörleri Co-operative Travel, Thomas Cook ve TUI Fethiye'nin lezzetlerini araştırmak için proje başlattı. 'Fethiye Lezzeti Her Zaman' (Taste Of Fethiye Everytime) ismi verilen proje ile 2 yıl boyunca bölgede yetiştirilen ürünlerin turizmde kullanılması masaya yatırılacak. Proje kapsamında ilçenin pazarlamasının deniz, kum, güneş üçgeninden çıkartılması, lezzetleri ile birlikte yetiştirilen tarım ürünlerinin de pazarlamaya dahil edilmesi planlanıyor.

FETHİYE'DEN BAŞLAYIP TÜM TÜRKİYE'YE YAYILACAĞIZ

İngiliz Seyahat Vakfı proje sorumlusu Mıke Read ve tur operatörü temsilcileri, projenin Türkiye temsilcileri Sema Atay ve Şemsi Toprak eşliğinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO)'nı ziyaret etti. Başkan Arıcan tarafından karşılanan heyet, odadan proje için destek istedi. FTSO'nun yürütülen projenin en önemli ilgili kurumu olduğunu belirten Fethiye Lezzeti Her Zaman projesi İngiltere sorumlusu Mıke Read, projenin Fethiye'nin tanıtımı için büyük katkı koyacağını söyledi. Fethiye'deki bütün her şeye bir tat olarak bakılabileceğini anlatan Read, "Yiyecek bir anlamda her şeydir. Bir şey herşeyi yoluna koyabileceği gibi, herşeyi de bozabilir. Yemek kalitesi kötü olursa uzun süreli turizm istendiği şekilde yürütülemez. Fethiye odaklı iş yapacağız. Fethiye'de bu model başarılı olursa Türkiye'ye hatta dünyaya örnek olacağız." dedi.

DENİZ, KUM, GÜNEŞ ÜÇGENİNDEN KURTULUN

Fethiye'nin sadece deniz, güneş, kum çerçevesinde sunulmaması gerektiğini söyleyen Thomas Cook turizm acentası temsilcisi Joanne Baddeley, eldeki zenginliklerin bir şekilde pazarlanması gerektiğine işaret etti. Fethiye'nin yeni turizm modellerini kaldırabilecek kapasiteye sahip olduğunu sözlerine ekleyen Baddeley, Fethiye Lezzeti Herzaman projesinin bu adımı sağlayacak bir çalışma olduğunu açıkladı.

FTSO: BİZİM YAPACAĞIMIZI YABANCILAR YAPIYOR

Projenin Fethiye'nin yararına bir çalışma olduğunu söyleyen FTSO Başkanı Akif Arıcan, şöyle konuştu: "Fethiye domates, narenciye başta olmak üzere Türkiye'nin yaş sebze, meyve deposu. Yaş meyve, sebze ihracatında Antalya'nın ardından geliyor. Çok kaliteli, dünyaca aranan ürünlerimiz var. Sivil toplum örgütleri ile birlikte bize düşen ne ise onu yapacağız. Üretici kimliğini temsil edenlerle, tüccar kimliğini temsil eden bizler bir araya gelmeli ve karar vermeliyiz. Biz bu projeye gerektiği desteği vermezsek bu proje yürümez, Fethiye zarar görür. Aslında bu projeyi biz düşünmeli ve gerçekleştirmeliydik. İşbirliği taleplerini yetkili organlarımıza götürecek ve değerlendireceğiz."