Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı Dal: "İlk etapta radyasyon önleyici kıyafetler ve tank çadırları üretimi için çalışma yürütüyoruz"
Türkiye'nin tekstil üretim merkezlerinden Denizli, savunma sanayisinde de faaliyet göstermeye hazırlanıyor. Kentteki 10 tekstil firmasının katılımıyla başlayan proje kapsamında ilk etapta radyasyon önleyici kıyafet ve tank çadırı üretilecek.

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen tekstil üretim merkezlerinden olan kentin, gelecekte katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

Tekstilin sadece giysiden ibaret olmadığını, gelişen teknolojiyle savunma sanayisinden otomotive, asfalt kaplamasından inşaat sektörüne kadar çok geniş bir yelpazede üretiminin söz konusu olduğuna işaret eden Dal, Denizli'nin de tüm bu sektörlerde iddiasının olması gerektiğine vurguladı. 

Gelişen teknolojiyle geleceğin artık "akıllı teknik kumaşlarda" olduğunu, bunun için bilimsel araştırmalarla daha iç içe bir ortamın kurulması gerektiğini kaydeden Dal, ilk etapta 10 tekstil firmasının tek çatı altında toplandığı Türk Teknik Tekstiller Araştırma ve Yatırım Uygulama Grubu (TÜRKAY) Projesi'ne başladıklarını söyledi.

Projenin nihai hedefinin teknik tekstiller konusunda markalaşan bir kent yaratmak olduğuna işaret eden Dal, şöyle konuştu:

"Projemiz doğrultusunda bu yıl sonunda veya önümüzdeki yılın başında ilk uygulamaları ortaya koymayı hedefliyoruz. Savunma sanayi bu başlıkta özel olarak önemsediğimiz bir sektör. Üretebileceğimiz teknolojilere yönelik çalışma yaptık. İlk etapta radyasyon önleyici kıyafetler ve tank çadırları üretimi için çalışma yürütüyoruz. Bursa Tekstil Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi ve üniversitelerin desteğini alarak birer prototip geliştireceğiz. Başarılı olunması halinde kesin yatırıma geçeceğiz. Firma sayısının da kısa zamanda artacağını düşünüyoruz. Denizli'de tekstil sektörü 30 yıl önce benzeri bir atılımla başladı. Firmalar bir araya gelip gelişti, belli bir büyüklükten sonra ayrıldı. Benzeri bir sıçramayı yeniden yapmayı hedefliyoruz." 

Teknik tekstillere yönelik araştırmaları sırasında projede yer alan firma temsilcileriyle uluslar arası fuarları ziyaret ettiklerini, firma yetkililerinin teknik tekstiller için çok hevesli olduğunu gördüklerini de dile getiren Dal, TÜRKAY projesi sayesinde sektörün çalışan yapısının da değişim geçireceğini, eğitim altyapısının geliştirilmesi için de yoğun çaba sarf edeceklerini söyledi.

İsa Dal, proje sayesinde Denizli'nin kilogram başına ihracat değerinin artacağını, Türkiye ekonomisine daha yüksek oranda katkı sunulabileceğini de sözlerine ekledi.