Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, il genelinde ihraç edilen ürünlerin çeşitliliğinin arttırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ve Denizli’nin 2023 ihracat hedefine bu yolla daha kolay ulaşabileceğini belirten Başkan Kocasert, denizi olmayan Denizli’den dünyanın balıkçılıklı ünlü ülkelerine yılda 6 bin ton civarında balık ihracatının yapıldığını belirtti. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, farklı bölgelerdeki 8 çiftliğinde 200 kişiye istihdam sağlayarak yılda ürettiği 4 bin 500 ton alabalığı isli, fume ve dondurulmuş olarak dünyaya ihraç eden Özpekler Su Ürünleri’ne ait Nazif Zorlu Sitesi’ndeki tesisleri gezdi. Özpekler Su Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özpek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Özpek ve Genel Müdür Osman Özpek’ten fabrika, ürünler ve yapılan ihracatla ilgili olarak bilgi alan Kocasert, Türkiye’nin Çin ve Hindistan’ın ardından su ürünleri sektöründe en hızlı büyüyen ülke olduğunu belirtti.

Yatırımcıyı cesaretlendirecek politikalar gerekli

Açıklanan TİM rakamlarına göre yıllık baz da ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 47,73 ile su ürünleri sektörü olduğunu hatırlatan Başkan Kocasert, “Bir ihracat kenti olan, yılda yaptığı 3 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 8. ili olan kentte, çeşitli sektörlerde ihracat gerçekleştirmeye devam ediyor. Ülkemiz genelinde son yıllarda hızla gelişen su ürünleri sektöründe de, Denizli oldukça başarılı. Öyle ki balık kaynaklarının daha fazla olduğu Avrupa ülkelerine dahi balık ihracatı yapıyor. Özellikle tütsülenmiş alabalık üretiminde ve ihracatında Denizli önemli adımlar atıyor.
Su ürünleri sektöründe kendini gösterebilmek denizin olmadığı bir şehirde hiç de kolay değil. Önemli miktarlarda balık ihracatı gerçekleştirebiliyor olmak, Denizli’nin bir başarı hikayesidir ve Denizlili işadamlarının girişimcilik yönlerinin ne kadar dinamik olduğunun somut bir örneğidir. Su ürünleri sektörünü genel olarak değerlendirecek olursak, Türkiye’nin Çin ve Hindistan’ın ardından su ürünleri sektöründe en hızlı büyüyen ülke olduğunu görüyoruz. Aslına bakarsanız sektör hala büyüme potansiyeline sahip. Bu konuda yatırımcıları cesaretlendirecek politikaların üretilmesi suretiyle, sektörün gelişimini devam ettirmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” Diye konuştu.

Üretim ve ihracatımızı yüzde 30 arttırdık

Farklı bölgelerdeki 8 çiftlikte alabalık, çupra ve levrek üretimi yaptıklarını anlatan Özpekler Su Ürünleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Özpek’de 3 bin 600 ton olan yıllık üretimlerini gelen siparişlere cevap verebilmek için yüzde 30’luk artışla 4 bin 500 tona çıkarttıklarını söyledi. Üretim ve Pazar sıkıntısı çekmediklerini belirten Özpek, “Geçen yıl ürettiğimiz balıkları işleyerek, füme, isli balık, temizlenmiş dondurulmuş balık şeklinde başta Hollanda olmak üzere Almanya, Danimarka, Fransa, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’ya ihraç ettik. 2012 yılında yeni Pazar olarak ABD’ye de Denizli’den temizlenmiş, çupra ve levrek göndereceğiz. Amerikalıların mutfaklarına ilk etapta bin tonluk partiyle gireceğiz, ileriki aylarda ve yıllarda ABD’ye balık ihracatımızın daha da artmasını hedefliyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve titiz çalışmalar sonucu ISO 9001-2000, BRC ve IFS belgelerini aldık. Yaptığımız üretimin yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Tekstil ve konfeksiyondan sonra Denizli’nin ismini dünyaya balıkçılıkta da duyuruyoruz ” dedi.