Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “HGS cezalarında indirim yapılacağı” yönündeki açıklaması, “kaçak geçiş” yaptığı için yüksek cezalarla karşı karşıya kalan vatandaşları sevindirdi.
Ancak Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, gerçekten kaçak geçiş yapan fakat gidilen mesafenin değil de en uzak mesafenin on katı ceza yazılanların yasal düzenlemeyi beklemeden cezaları ödemesini, aksi takdirde icra ile karşılaşabileceklerini belirtti.
Yetkililer, iade ya da mahsuplaşmanın nasıl olacağının daha sonra belli olacağını ifade ettiler. Bakanlık yetkilileri, “Geriye dönük olarak yüksek cezaların indirilmesi uygulaması henüz yok. Bunun için TBMM’de düzenleme yapılması gerekiyor. Şu andaki iş ve işlemler, mevcut kanuna göre devam ediyor. Bu nedenle sürücüler, mevcut kanuna göre ödemelerini yapsın” dedi.
Yetkililer, nasıl olsa indirim olacak diye borcunu ödemeyenlerin icralık duruma düşeceğini kaydederek, “Vatandaş ödemesini yapsın, geriye dönük cezalar için de indirim gelmesi halinde, bu bedeller zaten vatandaşa iade edilecek. Ancak ödeme yapmayanların cezaları hem faizlerle artacak, hem de takibe düşecekler. Ödemeyen mağdur olur” diye konuştu.