Denizli’de Bereket Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını doğalgaz dan elde ettiğini, ithal enerji kaynağının da cari açığı arttırdığını söyledi. Sonsuz enerji kaynağı güneşten artık enerjide de faydalanmanın gerektiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Saldanlı, “Grup olarak Denizli’de güneşten elektrik üretecek panellerin üretimini yapacağız. Birkaç yıl içinde bu sistem yaygınlaşacak ve ucuzlayacak. Evlerinizin çatısını da buna hazırlayın. Dünyadaki her şevin var oluş sebebi güneşten yeterince faydalanmalıyız. Güneşten, rüzgârdan elektrik üreterek enerjide dışa bağımlılıktan 10 yıl sonra kurtulabiliriz” dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, Denizli’de eğitim ve öğretime verdiği 3 milyon 750 bin liralık destekten ötürü Bereket Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı’ya il genel meclisi toplantısı öncesinde teşekkür plaketi verdi. Hayırsever işadamının Denizli’ye Aydem Fen Lisesi yaptırdığını ve spor salonu da yaptıracağını ifade eden Gürlesin, “Denizlimizin hayırseverleriyle gurur duyuyoruz. Enerji alanında başarılı çalışmalar yapan girişimci işadamımızla gurur duyuyoruz. Kendisinin eğitim ve öğretime yaptığı desteklerden ötürü plaketle teşekkür etmek istedik” dedi.

Enerji ihtiyacı artıyor

Türkiye’nin 1971 ile 2001 yılları arasında elektrik ihtiyacının 2 kat arttığını, 2002- 2030 yılları arasında tekrar katlanacağını ifade eden Yönetim Kurul Başkanı Saldanlı, “Dünyada elektrik enerjisinin rolü de artıyor. Şuan yüzde 40’lar seviyesinde olan bu oran 15 yıl sonra yüzde 60’lara çıkacak. Dünyanın elektriğe olan ihtiyacı da her geçen yıl artıyor. Bu artışa başta Asya ülkeleri ile Çin neden oluyor. Ülkemizde de enerji ihtiyacı artıyor. Buna rağmen batı Avrupa da talep azalıyor. Ülkemizin elektrik enerjisinin yüzde 50’si doğalgazdan karşılanıyor. Geçen yıl 70 milyar dolarlık doğalgaz ithal edildi. Buda cari açığa neden oluyor. Bu yüzden yerli enerjiye ihtiyacımız var. Dünyada enerji ihtiyacının yüzde 80’i petrol, kömür gibi fosil yakıtlarından elde ediliyor. Bunların yakılarak enerji üretilmesi ile birlikte kirlilik ortaya çıkıyor. Bu yüzden su kaynaklarından hidroelektrik santralleri, güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretmeliyiz. 10 yıldan bu yana boşa akan su kaynaklarını artık değerlendirmeliyiz. Türkiye’nin yıllık 250 milyon kilovat saat olan elektrik enerjisi ihtiyacı 10 yıl sonra 500 milyar kilovat saate çıkacak. Kişi başına tüketilen elektrik enerjisinde de dünya ülkeleri ile aynı sıralamadayız.” Diye konuştu.  

1984’te elektrik üretimine başladık

Bereket Enerji olarak 1984 yılında elektrik enerjisi üretimine başladıklarını ve çok büyük zorluklar çektiklerini ifade eden Saldanlı, “1995’te Denizli’de Menderes’in bir kolu olan Çürüksu üzerinde ilk hidroelektrik santralini kurduk. Yüzde 100 enflasyonun olduğu bir dönemde Türkiye’deki bankalardan uygun kredi bulamadık. Almanya’dan bir bankadan 1 milyon mark kredi kullanarak yatırımızı yaptık. Daha sonra Dalaman’da ikinci yatırımızı yaptık. Şuan 14 hidroelektrik santralimizle enerji üretmeye devam ediyoruz. 6 hidroelektrik santrali inşaatımız devam ediyor. Bunlardan 5’i bu sene devreye girecek. Gurup olarak güneşten de elektrik enerjisi üreteceğiz. Bunun için Denizli’de panel üretimine başlayacağız. Alman bir şirketle anlaşma yaptık. Bu sistem önümüzdeki yıllarda ucuzladığında evlerimizin çatısı bile enerji üretecek. Bu sayede elektrik enerjisinde dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. 1994 yılında elektrik dağıtımını almak için çalışma başlattık. 17 yıl uğraştıktan sonra Aydın, Denizli ve Muğla’nın (AYDEM) olarak elektrik dağıtım işini aldık. Geçtiğimiz dönem Gediz bölgesinin elektrik dağıtım işini de aldık. Avrupa da en ucuz elektrik enerjisi kullanan 3 ülkeyiz. Bereket Gurubu olarak dünya markası haline geldik. Bunu da özverili çalışan ekibimiz ve yetişmiş kadrolarımızla yaptık ” dedi.