Kütahya’nın Simav ilçesinde güneşten elektrik üretimi giderek yaygınlaşıyor.

Simavlı radyo ve televizyon tamircisi İsmail Gönen (56), elektrik faturasını güneşle sıfırlamayı hedefleyen vatandaşların sayısının son günlerde giderek artmasının işlerinin açılmasına yol açtığını söyledi.
Son bir aylık süreçte Simav ilçe merkezi ve köylerinde 5 konuta güneşten elektrik üreten paneller yerleştirdiklerini ve vatandaşların kendi elektriğini kendilerinin üretmeye başladığını anlatan Gönen, Antalya’ya da iş yaptığını bildirdi.
Saatte 1 kilovat saat üreten bir sistemin vatandaşlara yaklaşık 5 bin TL’ye mal olduğuna vurgu yapan Gönen, vatandaşın ürettiği elektriği devlete satmasıyla ek bir gelir kapısına da kavuşmuş olduğunu bildirdi.
Simav’a bağlı Kalkan beldesi Cumhuriyet Mahallesi Ufuk Sokak'taki iki katlı ahşap evine güneş paneli yerleştirerek güneşten elektrik elde etmeye başlayan Bağ-Kur emeklisi Hüseyin Çekin (63) de sistemden son derece memnun olduğunu söyledi.
Güneşten elde ettiği enerji sayesinde artık TEDAŞ’a elektrik parası ödemediğini belirten Hüseyin Çekin, yakında ürettiği fazla elektriği devlete satarak kazanç elde edeceğini söyledi. Çekin, evinin çatısına yerleştirdiği 8 güneş paneli sayesinde elde ettiği elektrikle evinin günlük gereksinim duyduğu her türlü elektrik ihtiyacını karşıladığı gibi bağ evine de enerji götürdüğünü bildirdi.
Evin hanımı 3 çocuk annesi Hatice Çekin ise güneşten elde ettiği bedava enerji sayesinde bol bol elektrik kullandığını söyleyerek, “Lambalarımız, derin dondurucumuz, buzdolabımız, televizyonumuz, elektrikli ev aletlerimizin tamamı şimdi güneşten elde ettiğimiz elektrikle çalışıyor. Elektrikte sıkıntı dönemi bitti. Beyime teşekkür ediyorum” dedi.