Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi projesi kapsamında, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek beldesindeki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi için hazırlanan ekonomik analiz raporu açıklandı. Raporda, bölgenin yıllık ekonomik değeri 210 milyon dolar olarak belirlenirken bunun yaklaşık 200 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden sağlandığına dikkat çekildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen söz konusu proje kapsamında Göcek ÖÇK bölgesi için hazırlanan ekonomik analiz raporda, Fethiye-Göcek ÖÇK bölgesinin değerinin yaklaşık 200 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden, 8,3 milyon dolarının da atık su arıtımından sağlandığı belirtildi. Ayrıca karbon tutmanın yaklaşık 945 bin, erozyon kontrolünün 460 bin, balıkçılığın da yaklaşık 380 bin dolarlık katkı yaptığı belirlendi.

Bölgede gözlenen deniz kirliliğinin önlenmesi için hayata geçirilen Mavi Kart sisteminin de izleme, yaptırımların uygulanması, farkındalık oluşturma ve yabancı gemilere de uygulanması yoluyla daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca bölgenin turizm taşıma kapasitesinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılması, kapasitenin arttırılması yerine kalitenin yükseltilmesiyle kitle turizminden kaçınılması ve turizmin çeşitlendirilerek bütün yıla yayılmasının sağlanması önerileri de yer aldı.