İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 294 bin kişi artarak 27 milyon 636 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık azalış ile %47 oldu. İşgücü 2016 yılı Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 650 bin kişi artarak 30 milyon 961 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,3 puan artarak %52,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı değişim göstermeyerek %72,8, kadınlarda ise 0,6 puanlık artışla %33 olarak gerçekleşti.
 
 Genç İşsizlik Oranı Nisan Ayından İtibaren Düzenli Olarak Artıyor
 
Her geçen gün artış gösteren genç işsizliğinin ülkemiz için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çeken Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Bizim milli servetimiz olan genç işgücümüzü değerlendiremiyoruz. Birçok ülkeye göre avantajımız olan bu gücümüzü pozitife çeviremiyoruz. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD)’nün “Bir Bakışta Toplum 2016” raporuna göre göre ülkemizde 15-29 yaş aralığındaki yaklaşık her 10 gençten 3'ü hem okumuyor hem de bir işte çalışmıyor. Türkiye bu oran ile 35 OECD ülkesi arasında birinci sırada. Türkiye’de 15-29 yaşındaki nüfusun %28,4’ü ne istihdama katılıyor ne de eğitim alıyor. OECD, Türkiye’de “çalışmayan ve eğitim/öğretim görmeyen” gençlerin ekonomiye üretime katılmamaktan kaynaklanan “maliyetinin” GSYH’nin%3,4’ü, yani yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu açıkladı. OECD tarafından açıklanan bu resmi verileri ciddiye alıp önlem almazsak, ileride bu durum daha büyük tehlike olarak karşımıza çıkacaktır. Avantaja çevirmemiz gereken genç işgücümüz, şu halde milli servet kaybımız oluyor.” diye konuştu.
 
Kadın Olmak, Çalışmayan ve Eğitim/Öğretim Görmeyen Bireyler (NEETS) Olma Riskine Katkı Yapıyor
 
Kadınlarımızın çalışmasından yanayız diyen Keçeci, “Birçok kadın işgücümüz istihdam edilemiyor. Biz, kadınlarımızı iş dünyasında aktif olarak görmek istiyoruz. OECD verilerine göre; kadın olmak, bilhassa uzun vadede NEET olma riskine katkı yapıyor. Birçok genç kadın, evinde çocuk ve diğer aile fertlerine bakıyor. Sonuç olarak kadınların NEET olması, genç erkeklere göre 1,4 katı daha muhtemel. Çoğu genç kadın hiçbir zaman NEET olmuyor ama bunların beşte biri uzun vadeli NEET. Dünya ile rekabet etmek istiyorsak, özellikle genç kadınlarımızı istihdama katmalıyız.” diye konuştu.