Son günlerde fiyatları yükselen patates ve kuru bakliyat ürünlerinde artışı dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, spekülatörlerin fiyatları yükseltme amacında olduğunu belirterek bakanlığın uyarılarıyla fiyatların normale dönmeye başlayacağını söyledi. 

Son yılların en yüksek fiyatını seyreden patates ve Kuru fasulyedeki artışları dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, spekülatörlere dikkat çekerek fiyat dalgalanmalarından yararlanmak isteyen çevrelerin olduğunu söyledi.  Gemici, “Bu sene patatesteki sıkıntı geçen sene ve önceki yıllarda patates üreticilerini ürün fiyatlarının çok aşırı düşmesi, ürünün ellerinde kalmasıyla bağlantılı gibi gözükse de bir miktarda spekülatif amaçlı stokçuların bunu fırsata döndürme gayretlerini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
2013 yılı üretim sezonunda üretilen patates rekoltesi bir miktar düşmüş olsa da ihracata da patates verildiğini hatırlatan Gemici, “Bu arz talep dengesizlikten nemalanmak isteyen iyi niyetli olmayan kişilerin girişimleri de etkili olmuştur. Bakanlığın spekülatörlere ve stokçulara açıkça bu niyetlerinden vazgeçmemeniz halinde ithal ederiz demesiyle birlikte normale dönmeye başladı” dedi.
Kuru bakliyattaki artışları da değinen Gemici, “Kuru bakliyat özellikle kuru fasulye, mercimek, ve pirinçteki fiyat dalgalanmaları Türkiye’nin bu ürünleri ithal ettiği ülkelerdeki kuraklığın etkisiyle bir miktar örtüşse de yine bu ürünlerde de spekülatif amaçlı girişimlerin etkili olduğu görüldü. Burada da bakanlığın uyarılarıyla piyasa bu durumdan biraz daha düzelme görüldü. Kimse fiyat dalgalanmalarından faydalanmamalıdır” dedi.