Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent Beldesinde bulunan Yenita Tarım’a ait 15 dönümlük jeotermal ısıtmalı modern domates serasına halk arasında domates güvesi olarak bilinen beyaz sinek zararlısına karşı biyolojik mücadele edecek 18 bin adet ‘Nesıbug’ faydalı böcek, (Nesidiocoris Tenuis) bırakıldı. Beyaz sineklerini ve larvalarını yiyerek beslenen Nesıbug’lar verim ve kalite kaybını en aza indiriyor. Yenita Tarım Genel Müdürü Biyolog Mehmet Ali Tunay, beyaz sinek zararlısı nedeniyle geçen yıl 15 dönümlük seralarında dönümde 10 bin lira toplamda ise 150 bin liralık ürün ve kalite kaybı yaşadıklarını söyledi. İl genelinde kendileri gibi modern topraksız seracılık yapan 23 işletmeye ait yaklaşık 400 dönümlük sera bulunduğunu ve bunların en az yarısının beyaz sinek zararlısı nedeniyle ekonomik kayıp yaşadığını ifade eden Genel Müdür Tunay, “Beyaz sinek zararlısı nedeniyle bizim geçen yılki verim ve kalite kaybımız 150 bin lirayı buldu. İlimizdeki 400 dekarlık seranın yarısında bu zararlı etkili olduysa il olarak kaybımız 20 milyon lirayı buluyor. Bu zararlıyla mücadelede tamamen organik üretim yaptığımız için zirai ilaçta kullanamıyoruz. Burada devreye faydalı böcek Nesidiocoris Tenuis’lar giriyor. Antalya’dan soğuk zincirle getirttiğimiz bu böceklerden 18 bin adedini 15 dönümlük seramıza bıraktık. Faydalı böceklerle geçen yıl zarar ettiğimiz 150 bin lira hemen kara geçecek. Tüm il genelindeki seraları hesapladığımızda ise ilimize faydalı böceklerin getirisi 20 milyon lirayı bulacak” dedi.

Denizli’de üç sera kullanıyor

Denizli’de faydalı böcek Nesidiocoris Tenuis’i kullanan üç seradan biri olduklarını ifade eden Tunay, “Geçen sezonda 15 dönümlük seradan 500 ton domates hasadı yapmamız gerekirken, beyaz sinek zararlısı nedeniyle yaşadığımız verim ve kalite kaybı nedeniyle 300-350 ton aralığında ürün alabildik. Bu faydalı böcekler sadece bizim gibi modern üretim yapan seralarda kullanılıyor. Sera içine bıraktığımız Nesidiocoris Tenuis’lar çiftleştikten sonra 20 günde yumurtadan çıkıyor. Yumurtadan çıkan minik böcekler, beyaz sinek zararlısını ve yumurtasını yiyerek besleniyor. Yaklaşık bir ay ömrü olan Nesidiocoris Tenuis’ların birinci kuşakları ölüyor, ikinci kuşak çiftleşip tekrar yumurta bırakıyor, bu yumurtadan çıkan böcekler yine beyaz sinek zararlısının kendisini ve yumurtasını yiyerek besleniyor. Süreç böyle devam edip gidiyor. Zirai ilaç kalıntısının ürünlerde olmaması ve tamamen organik üretime devam edebilmek için zararlılarla biyolojik mücadeleyi tercih ediyoruz. Sera içinde zararlı ve faydalı böcek popülasyonunun tam olarak kontrol altında tutulması gerekiyor” diye konuştu.    

Yeni sezon dikimleri yapıldı


Denizli’deki tüm seralarda yeni sezon domates fidanlarının dikiminin yapıldığını belirten Tunay, “İlimizde jeotermal enerji ile ısıtılan ve topraksız tarım yapılan seraların tamamında fidan dikimi tamamlandı. Birinci ve ikinci çiçek dönemlerini atlattık. Ekim ayı sonunda kasım ayı başında ilk domates hasadına başlayacağız. Geçen sezon domatesler mevsim ve iç pazarın durumuna göre 4 lira ile 1,5 lira arasında satıldı. Biz seramızda ürettiğimiz organik domatesleri başta İstanbul olmak üzere Bursa ve Ankara’ya gönderiyoruz. Geçen yılki üretimimizin bir bölümü de tüccarlar aracılığı ile ihracata gitti. Zirai ilaç kullanılmayan organik domateslerin rengi, kokusu ve tadı çok farklı oluyor. Bu yüzden müşterilerimiz bizim domateslerimizi tercih ediyor. Seralarında bizim gibi biyolojik mücadele yapan firmalara da tarım bakanlığı destek veriyor ” şeklinde konuştu.