Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Makine Sektör Kurulu Toplantısı, Sektör Kurulları Başkanı Akif Uygun Başkanlığında, Şevval Makine ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya; AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Abalı, Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin, Yönetim Kurulu üyeleri ve Makine Sektörü üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda Sektördeki mevcut sorunlar, çözüm önerileri ve izlenmesi gereken politikalar ele alındı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı İsmail Biltekin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz arttırmama kararını olumlu bulduklarını, Kredi Kartlarına getirilen taksit artırımının iç piyasada hareketlilik sağlayacağını, TCMB’nin 25 baz puanlık faiz indirimini olumlu karşıladıklarını, faiz indirimlerinin devam etmesinin yatırımcıları daha da cesaretlendireceğini belirtti. Biltekin, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sürecinden daha da güçlenerek çıktığını, kararlı politikalarla güçlenmeye devam edeceğini ifade etti.
 
MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu Karz-ı Hasen Hakkında bilgiler verdi. Nalbantoğlu, “Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Rabbimiz muhtaçlara kendi rızasından başka bir karşılık beklemeksizin borç vermemizi tavsiye ediyor. Biz de üyelerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak amacıyla Karz-ı Hasen Sandığı'nı kurduk. Karz-ı Hasen Sandığı ile Üyelerimizin vereceği güzel borçları yine üyelerimizin ihtiyaçlarını gidermek için kullanacağız. Belirli bir aidatla sandığa giriş yapan üyelerimiz bu uygulamadan yararlanacak. Yine bu sandıktan vefat eden üyelerimizin ailelerine yardım sağlayacağız. Kısacası Karz-ı Hasen Sandığı MÜSİAD üyeleri arasında dayanışma ve yardımlaşma organizasyonu olacak. Bu uygulama ile İslam dünyasında eksikliğini hissettiğimiz faizsiz borçlanma noktasında alternatif finansman modellerine örnek olacaktır" şeklinde konuştu.
 
MÜSİAD Denizli Şubesi 4.Dönem Şube Başkanı, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin Sanayicilerin görüş ve önerilerini ilgili birimlere ileteceğini belirterek, Makine Sektörü ile ilgili Denizli’de planlanan projeler hakkında bilgiler verdi.
 
Toplantıda görüşülen konular ve öneriler şu şekilde oldu;
  1. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre devlet çalışanlara çok fazla sosyal haklar tanıdığından, işsizlerin tamamı KPSS ye hazırlanmakta, özel sektörde çalışmak istememektedir, bu durum ileride daha büyük açıklara neden olacaktır. Bu konuda ivedilikle önlem alınmalıdır.
  2. Yeni Fabrika yatırımlarında su aboneliği alımı için, metrekare başına belediyelerce talep edilen yüksek su katılım payı bedellerinde indirim yapılması gerekmektedir. Bu tür vergi ve harçlar sanayiciye yük getirmektedir.
  3. Yabancı Finans Kurumları Makine Üreticisi firmaları uzun vadeli kredilerle desteklerken Türkiye’de bu konuda eksiklikler göze çarpmaktadır. Örneğin, AB Programları Hibelerinde birçok sektöre destek verilirken sadece Makine Üreticilerine yönelik destek bulunmamaktadır.
  4. Denizli’de Enerji verimliliği projeleri ile ilgili yatırımlar 5.Bölge destekleri kapsamında değerlendirilmektedir. Fakat Enerji Projelerinde, proje onayı ile ilgili bürokratik engeller yatırımcıya engel teşkil etmektedir. Bu konuda Ekonomi Bakanlığında bir yetkili birim belirlenmelidir.
  5. Açıklanan yatırım ve desteklerden bazıları 2-3 yıl içerisinde iptal edilmekte, bu konularda yatırım yapan girişimciler mağdur olmaktadır. Bu konuda çalışma yapılmalıdır.
  6. Kıdem tazminatı konusunda ivedi olarak çalışmalar sonuçlandırılmalı, istihdamın üzerindeki baskılar azaltılmalıdır.
  7. Eğitim sisteminde öğrencilerin yeteneklerine göre bölümlere yönlendirilmelidir. Sanayideki istihdam sorunu ancak bu şekilde çözülebilecektir.
  8. Üretilen ürünlerin nakliyesi noktasında, Lojistik firmalarının Ticari araçlarında yaşadığı yüksek sigorta bedelleri nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıların devam etmesi halinde üreticinin nakliye maliyetleri ve teslim sürelerinde olumsuzluklarla karşılaşılacaktır.