TURCAS Petrol Elektrik&Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay, Türkiye’de elektrik üretiminin ülkenin büyüme hızından daha hızlı arttığını belirterek, nükleer santral kurulmasının ülkenin olmazsa olmazlarından birisi olduğunu söyledi. RWE&TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Hermann-Josef Thieltges, Üretim Santral Müdürü Süleyman Turhan ve Grup Direktörü Akbay’la birlikte, Anemon Otel'de düzenlene basın toplantısında soruları cevaplandırdı.

Genel Müdür Thieltges, iki yıl önce başladıkları RWE&TURCAS Güney Elektrik Üretim Santrali’nin, planladıkları gibi bir aksaklık yaşanmadan bitme aşamasına geldiğini söyledi. Thieltges, “Her şey zamanında planlandığı şekilde gitti. Bütçemiz içinde gerçekleşti. Türkiye’de başka yatırımları da düşünebiliriz.” dedi. Denizli’de kurdukları santralin yüzde 56,6 verimlilikle çalıştığını belirten Thieltges, “Bu yüksek bir rakam. Rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri de kurulabilir. Biz RWE olarak özellikle güneş ve rüzgâr enerjisine yatırım yapıyoruz. Bu santrallerde ortaya çıkan fiyatlar, fosil üreten santrallerle karşılaştırılabilir durumda değil. Avrupa’da ve Türkiye’de 10-20 yıl daha enerjinin fosil yakıtlar kullanılarak üretiminin devam edeceğini düşünüyorum. Güneş akşam yok, rüzgâr her zaman esmiyor. Enerjiye ise her zaman ihtiyacımız var. O zaman elektrik üretimini 24 saat yapacak santrallere ihtiyacımız var.” diye konuştu.

'TÜRK SANAYİCİSİ UCUZ ELEKTRİK KULLANIYOR'

Almanya’da normal bir hane halkının 1 kWh enerji için 60 kuruş öderken Türkiye’de bu rakamın 40 kuruşun altında olduğunu belirten Hermann-Josef Thieltges, “Aynı şey sanayinin kullandığı elektrik için de geçerlidir. Bu fiyat farkı, Almanya’da güneş ve rüzgârla enerji üretilebilmesi için koyulan ek maliyetten kaynaklanıyor.“ dedi.

Direktörü Akbay ise Türkiye’de kurulması planlanan enerji borsasını desteklediklerini belirterek, “Amaç, uzun süreli öngörülebilir piyasa oluşmasıdır. Türkiye’de arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Özel şirketlerin yatırımları hızla sürüyor. Bu daha da arttırılabilir. Türkiye’de güvenilir ve verimli enerjiyi güvence altına almak için bu çeşit borsalara ihtiyaç var. Enerji borsasını destekliyoruz.” şeklinde konuştu. Arkın Akbay, Dünya Enerji Ajansı'nın enerji kullanımıyla ilgili raporlarına göre Türkiye’deki sanayinin kullandığı elektriğin en ucuzlardan biri olduğunu gördüklerini ifade etti: “Bunu sürdürülebilir kılmamız lazım. Ülkemizin büyüme pastasını büyütecek bir yapıya dönüşmesi lazım. Biz sanayimizi destekleyeceğiz ki ülkemiz büyüsün. Türkiye, elektrik üretimiyle sanayisini destekliyor. Nükleer santral, Türkiye’de olmazsa olmazlardan birisi. Ülkemiz birinci çeyrekte yaklaşık yüzde 3 büyürken elektrik tüketimi ilk yedi ayda yüzde 8,5 civarında büyüdü. Ekonomik büyümemizi elektrik tüketimi artacak şekilde sürdürüyoruz. Buna karşılık verecek bir yapı ortaya koymalıyız. Yenilenebilir kaynaklarımızı kullanacağız, yerli kaynakları kullanacağız fakat aynı zamanda üretimimizi çeşitlendireceğiz. Nükleer santral de yapacağız, çünkü bunlar kendi içinde birbirini dengeleyen, büyümeyi sürdürülebilir kılan, güvenilir ve çevreci yatırımlar.”