Denizli Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde yapılan seminere, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Feridun Giresun, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özkan Haybat ve çok sayıda davetli katıldı.   

Seminerin açılışında konuşan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özkan Haybat, “İnşaat sektöründe yürütülen çalışmalar ve buna bağlı olarak meydana gelen kazalara baktığımızda, çalışanların sağlık ve güvenliğine yönelik olarak en büyük tehdidi yüksekte yapılan çalışmaların oluşturduğunu gözlemliyoruz. Bu bağlamda; kullanılan ekipmanların temini, tesisi ve montajı, sökümü sırasında yapılan hataların yanı sıra, çalışma anında ekipmanlar üzerinde yapılan değişiklikler, öz denetim noksanlığı gibi nedenlerle çalışanlarımızın düşme riskiyle karşılaştıkları yaşanan bir gerçektir. İskeleden düşmeler bu alandaki kazaların başında yer gelmektedir. Ülkemizde inşaat sektörünün önem arz ettiği bir il olan Denizli için bugünkü bilgilendirme toplantısı ve anlatılacak konuları önemli bulduğumuzu ayrıca belirtmek istiyorum.” dedi. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ise yaptığı konuşmada, mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Sahalarda mesleki eğitim almamış çok sayıda çalışan var. Mesleki eğitim oranlarımız, Avrupa ülkelerinin çok aşağısındadır. Dolayısıyla da çalışanlarımız, sahada uygulamalar sırasında işi öğrenmeye çalışıyor. Nitelikli işler için işverenlerimiz hassas ancak inşaat sektörü biraz daha beden gücüne dayalı olduğu için ‘kolay yapılabilir’ olarak değerlendiriliyor ve gelişen inşaat sektörüne her geçen gün niteliksiz çalışanlar dahil oluyor. Kazaların ana nedenlerinden birinin de niteliksiz çalışanlar olduğunu gözlemedik. Bunları kazaları önlemek için en son ‘Torba Kanun’da mesleki eğitim zorunluluğu getirildi.” dedi. Seminerlere başlamadan önce değişik ülkelerdeki uygulamaları incelediklerini söyleyen Gerim, “Özellikle Almanya’daki inşaat meslek sandıklarıyla birlikte çalışıyoruz. Onlar da iskele uygulamasının benzerini hayata geçirmişler. Cephe iskelelerinden kaynaklanan kazaları azaltmak için 4 bin işyerini denetlemişler ve iki yıl sonunda yüzde 25’lik bir iyileşme gerçekleşmiş. Biz de bu projeden esinlendik.” diye konuştu.      
Yapılan açılış konuşmaları sonrasında seminer, yapılan sunumlar ve bilgilendirmelerle devam etti. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.