Ege Bölgesi’nin satış hacmi bakımından en büyük merkezi olan Acarlar Toptancı Hali’nde aşırı sıcaklara rağmen ekmek mücadelesi devam ediyor. Başta patates ve soğan olmak üzere bölgenin gıda ihtiyacını karşılayan halde, gelişen teknolojiye rağmen insanların en büyük yardımcısı artık filmlerde görülebilen at arabaları.
Aydın’ın çalışkanlıklarıyla tanınan Acarlar beldesi sakinleri, Ağustos sıcaklarına rağmen vatandaşların gıda gereksinimlerini karşılayabilmek için ter döküyor. Tarlalardan toplanan ve diğer illerden satın alınan gıdaların bölgedeki toplanma merkezi olan Acarlar Toptancı Hali, gerçekleşen satış hacmi bakımından Ege’nin en büyük hali olma unvanını elinde bulunduruyor.
Belde halkının yüzde 90’nın pazarcılıkta geçindiği Acarlar’da insanların en büyük yardımcısı ise yine tarihten bu yana hep yan yana olan atlar olmuş. Maddi sıkıntılar ve yüksek maliyetler nedeniyle araç kullanamayan halk, vazgeçilmez taşıma aracı at arabalarına bel bağlamış. Tarlardan toplanan ürünleri hale; halden satışı yapılan ürünleri ise ev, pazaryeri ve yükleme merkezlerine taşıyan at arabaları, vazgeçilemez bir araç haline gelmiş. Acarlar Toptancı Hali’nde evlerinin bir bireyi olarak gördükleri atlarıyla kader birliği yapan insanlar, günlük 20-30 TL kazanabilmek için ile ekmek mücadelesi veriyor.
“Hayır” isimli emektar atıyla sıcağa aldırmadan akçama kadar yük taşıyan Erkan Sözer, arabası olmadığı için at arabası kullanmak zorunda olduğunu söyledi. Evine ekmek götürebilmek için zor da olsa bu şekilde çalışmaya mecbur olduğunu belirten Sözer, “Halden aldığımız patates ve soğanları işlenmesi için beldemizde bulunan evlere ve pazaryerlerine taşıyoruz. Zor ama bu şekilde çalışmaya mecburuz. Allah bereket versin günlük yevmiyemizi alıyoruz. Bazen çok bazen az oluyor ama kazanıyoruz. At arabaları burada çok sık kullanılıyor. Tek seferde 1 tona kadar yük taşıyabildiğimiz bu araçlar bizim için vazgeçilmez bir önem taşıyor” dedi.
At arabalarının kendileri için vazgeçilmez olduğunun altını çizen İsmet İrdem de, “Acarlar halimizdeki nakliye işlerini at arabalarıyla yapıyoruz. Halden satışı yapılan patates, soğan, sebze ve meyvelerin taşımacılığını yapıyoruz. Yaptığımız işe göre günde 25-30 TL kazanıyoruz” diye konuştu.
ALANDA SATAN DA MEMNUN
Acarlar Toptancı Hali’nin satış hacmi bakımından Ege Bölgesi’nin en büyük hali olduğuna işaret eden Acarlar Toptancı Hali Derneği Kurucu Başkanı Aşkın Şimşek ise, “Acarlar halimiz daha çok patates soğan ağırlıklı olarak çalışıyor. Ancak mevsiminde sebze ve meyve işlemleri de gerçekleşiyor. Türkiye ve Ege Bölgesi’nin en büyük tedarikçisi olan halimizde yılın 12 ayı patates ve soğan satışı oluyor. Ege Bölgesi’nin satış olarak en büyük hali burası. En fazla satış işleminin yapıldığı yer olan Acarlar halimizden Ege Bölgesi’nin her yerine patates ve soğan gidiyor. Halimizde 22 esnaf arkadaşımıza ait 30’a yakın işletme mevcut. Her bir işletmeden 300 kamyon mal sattığını var sayarsal yaklaşık 120 bin son patates ve soğan satışı gerçekleştiriyoruz. Şuanda fiyatların iyi olmasıyla birlikte işlerimizde iyi. İki seneden bu yana bir durgunluk vardı. Bu sene durum gayet iyi. Şuanda patates ve soğan fiyatları 85 Kr ile 1 TL arasında değişiyor. Fiyatlar yüksek olduğu zaman herkes memnun. Alıcıda memnun, satıcı da, üreten köylüde memnun” şeklinde konuştu.