Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, aşırı değerlenme trendine giren Türk Lirasının, yüksek faiz baskısıyla düşen kurun ihracatçıyı zorladığını söyledi. Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle sonbaharda gelen Noel siparişlerinde de hareketlenme olmadığını belirten DENİB Başkanı Kocasert, “Bir taraftan rekabet baskısı, bir taraftan kur baskısı ile ihracatı ayakta tutabilmek pek mümkün değil. Bugün itibariyle sepet kur 2 binin altına gelmiş durumda. İhracatçı bu seviyelere karlılığından feragat ederek katlanabiliyor. Ne var ki kurlar daha da aşağıya giderse ihracatçının rekabet adına yapabileceği bir şey kalmayacak. Endişemiz birkaç yıl öncesine kadar olduğu gibi yüksek faiz düşük kur kıskacında sıkışıp kalmak. İyi bir Türkiye Ekonomisinin mutlak koşulu üretim ve ihracat iken, Merkez Bankası’ndan beklentimiz faizleri günün şartlarına uygun olacak şekilde aşağı çekmesi. Aksi takdirde, kur baskısının ve daralan talebin birleşmesiyle, ihracatçı açısından işler içinden çıkılmaz bir hal alacak.” Diye konuştu.

İstenilen siparişler gelmedi

Avrupa da yaşanan kriz nedeniyle ihracatçının Noel ile ilgili olarak beklediği siparişlerin gelmediğini vurgulayan Kocasert, “ Sonbahar ayları, ihracatçıların Avrupa’dan gelen Noel siparişlerini ürettiği aylar oluyordu. Ne var ki geçtiğimiz birkaç yıl Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle arzu edilen ölçüde bir hareket olmadı. Açıkçası bu sene de geçmiş yıllardaki yüz güldüren ihracat değerlerine ulaşıp ulaşamayacağımız bir soru işareti. Avrupa’da yaşanmakta olan gelişmelerin böyle bir seyir izleyeceği önceden belliydi. Beklentiler doğrultusunda, biz ihracatçılar da alternatif pazarlara olan ihracatımızı geliştirmenin yollarını aradık ve önemli ölçüde başarı da elde ettik. Ana pazarımız Avrupa olmaya devam etmekle beraber, pazarlarımızı çeşitlendirmeyi sürdürdük. Pazar çeşitlendirmesine katkı sağlayacak önemli adımlar hala da atılmaya devam ediyor” dedi.

İşadamları daha ucuz uçacak

TİM ve THY arasında imzalanan protokol ile THY’nin Eylül ayında yeni destinasyonlara başlatacağı seferlerde, düzenlenen heyet programlarına katılarak uçan ihracatçıların sadece vergileri ödeyerek uçabileceklerini ifade eden Kocasert, “Alternatif Pazar gayretleri bir taraftan devam ederken, Orta Doğu’nun bir türlü durulmayan gündemi, ihracatçı açısından daralan Avrupa Pazarı’nın üzerine tuz biber olmuş durumda. Daralan pazarlarda rekabet etmenin her geçen gün daha da zorlaştığını altını tekrar çizmek istiyorum. Bu yüzden THY ile imzalanan protokolün önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor.” Şeklinde konuştu.