Dünya deri sektörü geleceğini Uşak’ta aradı. Uşak Deri Sanayicileri Derneği ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin organizasyonu ile sektörün bugünü ve 2020 beklentileri ele alındı.

Organizasyona Çin’den Almanya’ya, İsviçre’den İngiltere’ye kadar deri sektörünün önde gelen aktörleri katıldı. Burada deri konfeksiyonunun karlarının büyük olduğu ancak üreticilerin güç şartlarda faaliyet yürüttüğü vurgulanarak, sektöre destek verilmesi talep edildi.

Deri ihracatında gelinen aşamayı değerlendiren Uşak Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez de "Sadece Avrupa Birliği ve Rusya ile 5 milyar dolarlık 2023 hedeflerini yakalamamız mümkün değil. Uzakdoğu ülkelerini irdelemeli ve buraları ele almalıyız. Diğer yandan üniversite ve sanayi ortaklığını sahaya indirmeli ve ortak tavırlarını mümkün kılmalıyız." dedi.

Organizasyon dahilinde yapılan ‘Dünya Deri Sektörünün Bugünü’ konulu paneli İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay yönetirken; katılımcılar arasında Matraş Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclisi Başkanı Hakkı Matraş, Halland’dan Stahl CEO'su Huub Van Beijeren, Almanya TFL Araştırma Geliştirme Bölümü Başkanı Yardımcı Jürgen Christner, Çin Deri Sanayi Birliği Genel Sektreteri Chen Zhanguang, İsviçre Ham Deri ve Deri Toptan Satıcısı Sam Fayon ile Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Dinç yer aldı.

Panelde deri sektörü için kur politikasının etkilerini ve teşvik paketinden söz eden Matraş Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclisi Başkanı Hakkı Matraş, “Sektörümüz mutlak surette teşvikten yararlanacak. Biz rekabet gücü talep ediyoruz. Bu sektörde Türkiye olarak eski ve köklüyüz. Para politikamız diğer ülkelerdeki gibi olur ve bizi desteklerse dünyada her ülke ile rekabet etmeyi dileriz. Bizim yanımızda olan bir kur politikası olsun ben kendi adıma teşvik de talep etmem.” ifadelerini kullandı.

Huub Van Beijeren ise deri sektörünün birlikte çalıştığı bütün alanların çok büyük gelirler elde ettiğini belirterek; üreticileri karlı ticaretten pay almak için kararlı olmaya davet etti. Uşak’ta bulunan 2 tabakhanenin dünyanın en iyilerinden biri olduğunu aktaran Beijeren, “ Eğer kalite üretiyorsanız bunun karşılığını almaktan korkmayın. Bunun için doğru müşterileri çekin.” dedi. Ağustos ayında 500 bin eurodan fazla maliyetle bir laboratuar açacaklarını dile getirdi. Bu adımın Türkiye’ye ne denli önem verdiklerini ortaya koyduğuna işaret etti.

Dünyaca ünlü deri konfeksiyonu markaları her geçen sene büyürken deri üreticilerinin büyümeden aynı payı alamadıklarından yakınan Beıjeren, “Paris’te Luis Vitton çantaya 1.500 euro vermek için sıraya giriyor. Hâlbuki bu çanta 15 euroya mal oluyor. Bu zincirden biz de pay almalıyız.” temennisinde bulundu.

Dünya deri sektörü ile ilgili değerlendirmede bulunan Beijeren, şunları kaydetti:

“Otomotiv sektöründe deri için artan bir talep var ve bu sürekli artacak bir talep. Gençlerin markalara olan iştahının da gittikçe arttığı göz önüne alınırsa deri sektörünün gelişeceğini dillendirmek yanlış olmaz. Deri fiyatlarının inmesini bekleyenler için bildiriyorum; deri fiyatları gerilemeyecek."