Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile İran arasında Cenevre’de yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanmış olmasına dikkat çeken DTO Başkanı Necdet Özer, “İran’ın petrol zengini bir ülke ve komşumuz olarak izolasyondan kurtulmuş olmasıdır ki, geçici bir iyileştirme sağlayan anlaşma bölgemizdeki gerginliği ortadan kaldırmıştır. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının üzerindeki baskı azalacaktır. Böylece, Ülkemiz için hem arz güvenliği artmış, hem de fiyat artış beklentileri kırılmıştır. İran için ilk olumlu gelişme bankalarda dondurulmuş olan paralarının serbest bırakılmış olmasıdır. Bu da İran’ın dünya ticaretine tekrar dönmesi demektir. Türkiye’nin İran’a olan ihracatı ve müteahhitlik hizmetleri artacaktır. İran ve Irak’ın birlikte ticari partner olarak tekrar iş hayatımıza girmesi, Türkiye ve Denizli için yeni fırsatlar oluşturacaktır” dedi.
Dünya finans sistemindeki gelişmelere de değinen Özer, “ABD’nin, parasal genişlemeden çıkması tartışmaları ile ortaya çıkan sıkıntılar etkisini azaltmış görünmektedir. ABD’nin parasal genişlemeden çıkışı, kamuoyunda tartışıldığı kadar sert olmayacaktır. Çünkü, ABD’leri parasal genişlemeden çıkarken faiz oranlarını düşük tutmak istemektedir. Aslına bakılırsa, düşük tutmak zorundadır. ABD’deki faiz oranlarının düşük kalması gelişmekte olan ülkelerden ABD’ye sermaye akımını sınırlayacaktır. Ülkemizden kısa süreli tepki şeklinde sermaye çıkışı olacağını, bunun birkaç hafta içinde normale döneceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Özer, Denizli ihracatının artmaya devam ettiğini belirterek, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2013 Ekim sonu itibariyle ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.03 oranında bir artışla 2 milyar 498 milyon 371 bin dolara ulaşmıştır. Bu artış Türkiye artış oranı olan yüzde 1.5’in oldukça üzerinde bir rakamdır. 2013 Ekim ayında en fazla ihracat; yüzde 13.5 ile İngiltere’ye, yüzde 12 ile ABD’ye ve yüzde 11.6 ile Almanya’ya yapılmıştır” dedi.
İthalatın da geçen yıla oranla artış gösterdiğini ifade eden Özer, “2013 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.03 oranında artarak 1 milyar 991 milyon 401 bin dolara çıkmıştır. İthal edilen malların başında bakır ve bakır eşyalar, pamuk ve demir-çelik ürünleri gelmektedir. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise Kazakistan, Rusya ve İspanya şeklinde sıralanmaktadır” şeklinde konuştu.