Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, 2012 yılının hükümet programında öngörülen yüzde 3,2’lik büyümeden fazla bir sapma olmadan tamamlanacağını, bu durumda cari açığın daha da azalarak olumlu gelişme sağlanacağını, ihracata dayalı büyümede sağlanan başarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

2012 Ocak-Ekim dönemi 10 aylık cari işlemler dengesi verilerinin beklenenden daha olumlu geliştiğini belirten Özer, “Geçen yılın aynı dönemine göre cari açık, 23 milyar 872 milyon dolar azalarak 41 milyar 95 milyon dolara inmiştir. Dış ticaret açığı ise 20 milyar 734 milyon dolar azalarak 55 milyar 396 milyon dolara gerilemiştir. İhracat artışının ithalattaki azalmaya rağmen devam etmesi, önemli bir yapısal değişimi göstermektedir. Ülkemizin ihracata dayalı büyümede sağladığı başarının devam etmesini, olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Cari açıkla ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin azaltılmasının, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümenin koşulu olduğunu düşünüyoruz. Cari açıktaki daralmanın büyüme rakamlarının düşmesiyle birlikte ortaya çıktığı ileri sürülebilse de ekonomik büyümenin, hane halkı tüketim harcamalarındaki azalmadan ağırlıklı olarak etkilendiği anlaşılmaktadır.” dedi.

Üçüncü çeyrekte yatırım harcamalarındaki yüzde 7,6 gerilemenin cari açık üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu düşündüklerini belirten Özer, “Ancak 2012 Ekim-Kasım aylarında ortaya çıkacak gelişmeleri görmeden karamsar olmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. 2012 yılının hükümet programında öngörülen yüzde 3,2’lik büyümeden fazla bir sapma olmadan yılın tamamlanacağı görülmektedir. Bu durumda cari açık daha da azalacak ve böylece olumlu bir gelişme sağlanacaktır.” diye konuştu.