Denizli Sanayi Odası, Denizli AB Bilgi Merkezi ve NRW. INVEST Almanya (Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı) işbirliği ile üyelerine yönelik olarak, "Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti'nin Bir Yatırım ve Ticaret Merkezi Olarak Sunduğu Fırsatlar" konulu bir bilgilendirme semineri düzenledi. 18 Ekim 2016 tarihinde DSO Meclis toplantı salonunda düzenlenen seminere NRW.INVEST Türkiye Temsilciliği ve Almanya’dan uzman bir ekip katıldı.

Açılış konuşmasını Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gültekin Okay SALGAR’ın yaptığı seminere,NRW.INVEST Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Komutax Yeminli Mali Müşaviri ve Uluslararası Vergi Hukuku Uzmanı YMM Cevdet Koçaş ve EmiliRechtsanwälte Avukatlık Bürosu’ndan Av. Abdullah Emilikonuşmacı olarak katıldı.



“Avrupa Pazarlarına Çıkış Kapısı: Kuzey Ren-Vesfalya Eyaleti” konulu sunumunda Dr. Adem Akkaya, bölgenin ekonomik ve demografik durumu hakkında bilgi verip, üreticiler ve tedarikçiler için çok cazip olduğunu ifade etti. Almanya’nın Türkiye ile olan dış ticaretinde Kuzey Ren-Vestfalya’nınPayı’nın (2015) %20,5 ihracat ve %23 ithalat ile çok önemli bir oranda olduğunu belirterek, bu ticarete konu olan ağırlıklı sektörler hakkında da bilgi verdi.Almanya’ya yapılan toplam doğrudan yabancı yatırımların %23’ünün (434 Milyar Euro) Kuzey Ren-Vestfalya’ya yapıldığını ifade eden Akkaya, yatırım düşünen firmalar için NRW.INVEST’in verdiği destekleri de tanıttı.




Seminere Almanya’nın Köln kentinden katılan, Komutax Yeminli Mali Müsaviri ve Uluslar arası Vergi Hukuku Uzmanı Cevdet Kocaş, “Kuzey Ren-Vestfalya’da Şirketleşmenin Amaçları, Vergisel Çerçevesi ve Uygulamalar” konulu sunumunda, dış pazarlara açılma yöntemleri ve uzun vadede ticari hedeflere ulaşmada dikkat edilmesi gereken hususlar konularına değindi. Almanya’da şirket kurma ve emlak alımı hakkında katılımcılara detaylı bilgi veren Kocaş, kurdukları şirketin başarılı olabilmesi için önem arz eden faktörleri ve Almanya’da Türkiye’den farklı olan uygulamaları anlattı.



 “Kuzey Ren-Vestfalya’da Yatırım ve Şirketleşmenin Hukuki Çerçevesi, Süreç, İşleyiş” konulu sunumu ile seminerin son konuşmacısı Avukat Abdullah Emili, bölgeye yatırım yapmayı düşünen firmalar için oturma izni alma koşulları hakkında bilgi verdi ve şirket kurmaları halinde iş hukuku ve sosyal hukuk alanındaki yükümlülüklerine değindi.

Denizlili işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği seminer, konuşmacıların soruları yanıtlamaları ile sona erdi. Katılımcılar için hazırlanan kokteyl ve Denizli AB Bilgi Merkezi’nin bilgi standının ziyaret edilmesi ile etkinlik tamamlandı.