Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında imzalanacak enerji anlaşmasında son viraja girildi. Dün akşam Ankara'ya gelen Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, havalanında yaptığı açıklamada "Kuzey Irak'tan Türkiye'ye taşınacak olan petrolün yıl başından önce gelmesini bekliyoruz" dedi. Barzani'nin bugün saat 11.00'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi bekleniyor. Görüşmede, hazırlanan anlaşma taslaklarının ele alınacağı öğrenildi. Nihai imza için tüm detayların tamamlanması beklenecek ve şimdilik atılmayacak. 

13 SAHADA ÜRETİM 
Anlaşma taslağı doğalgaz, petrol arama üretim ve boru hatları temelleri üzerine şekillendi. Anlaşmaya göre Türkiye'de kurulan Turkish Energy Company (TEC), şu anda 13 farklı petrol sahasında çalışma yapacak. Üretilen ve 2 milyon varile kadar çıkacak ham petrol ilk etapta Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ardından da yeni yapılacak boru hattı ile Türkiye'ye taşınacak. 

GAZ 2017'DE GELECEK 
Anlaşmanın diğer büyük ayağını ise doğalgaz oluşturuyor. Anlaşma kapsamında Türkiye şu anda iç tüketiminin yüzde 40'ına denk gelen 20-30 milyar metreküplük doğalgaz, anlaşma kapsamında Türkiye'ye gelecek. Doğalgazın fiyatı ise, Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden yüzde 50 düşük olacak. İlk gazın 2017'de gelmesi beklenirken, Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız Kuzey Irak gazının TANAP projesine dahil olmayacağını açıklamıştı. 

YILDIZ: ELEKTRİĞE ZAM TEHLİKESİ YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki aylarda elektriğe zam gelmesi gibi bir tehlikenin olmadığını söyledi. Bunun dünyadaki olumsuz gelişmelerden izole edilerek yapıldığını açıklayan Yıldız, problemlerin aza indirilmesinin, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 'inanılmaz katkı' sağladığını vurguladı. Yıldız, Türkiye'nin çizdiği bu modelin de dünyada tartışıldığını aktardı. Türkiye Beşinci Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi konulu konferansa katılan Taner Yıldız, "Kullanılan elektrik fiyatlarıyla AB'nin en ucuz 3 ülkesi arasındayız. Bu, dünyadaki, olumsuz gelişmelerden izole edilerek yapılıyor" dedi.