Sıfırdan yatırım yokluğuna rağmen üretim kapasitesini gün geçtikçe artıran Denizli sanayisi, istihdam sorununa bir türlü çözüm bulamıyor. Türkiye’deki diğer illerin aksine işsizlikle değil “işçisizlik” ile baş etmeye çalışan sanayiciler için, Suriyeli mültecilerin istihdamı konusu uzun zamandır tartışılıyor. Ekim ayında yürürlüğe giren Geçici Koruma Yönetmeliği ile henüz detayları belirlenmese de Suriyelilere çalışma hakkı verilmesi tartışmayı tekrar alevlendirdi. 

ONAY ÇIKMALI
Konuyu defalarca yazılı ve görsel basında dile getiren, Hükümet seviyesinde girişimlerde bulunan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci “Hükümetin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açmasından sonra özellikle Güneydoğu illerinden, çalışma izni olmayan yabancı uyrukluların kayıt dışı çalıştırıldığı bilgileri geliyordu; ancak bunun Ege illerine kadar sirayet edeceği kimse tarafından öngörülmüyordu. Bugün gelinen noktada Denizli de dahil olmak üzere Ege Bölgesi’nde Suriyeli vatandaşların sayısının gün geçtikçe arttığı görülüyor. Bu bazı kesimlerde ucuz istihdam olarak algılanırken bazı kesimlerde huzursuzluk yaratmaya başladı.” şeklinde konuştu. Daha önce de Suriyelilerin kayıt altına alınarak Denizli’deki işçi sıkıntısının bir nebze de olsa rahatlatabileceğini öneren Keçeci, şu anda da Denizli’de en çok istihdam sıkıntısı çeken sektörlerin Bakanlar Kurulu kararına girmesini istediklerini belirtti. 

KAYITDIŞILIK BÜYÜK SIKINTI
Denizli’de şu anda kayıt altına alınmış olan 1.700’e yakın Suriyeli bulunuyor. Ancak farklı kaynaklardan derlenen bilgilere göre bu sayının 5.000 civarında olduğu söyleniyor. Kayıt altına alınanların genellikle Honaz ve Akhan taraflarına yerleştikleri görülüyor. Bu bölgelerin sanayi alanları olması, kayıt dışı istihdamı akla getiriyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Keçeci, Türk Ticaret Kanunu, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı gibi yeni yasal düzenlemeler ile karşı karşıya olan sanayicilerin içerisinde, tüm riskleri alarak bu yabancıları çalıştıranlar olduğunu duyduklarını, bu nedenle Denizlili iş adamlarına yönelik sürekli uyarılarda bulunduklarını belirtti. Kayıt dışı istihdamın artmasına neden olabilecek bu durum için acil bir eylem planı yapılması ve istihdamın da önemli bir kalemini oluşturduğu üretim maliyetlerine katlanan dürüst işverenlerin hak kaybına uğramaması için önlemler alınması gerektiği, işveren çevrelerinde konuşuluyor. 
Konunun insani bir tarafı olduğunu da dile getiren Keçeci, “Bu kişiler kayıt altına alınmadan sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden faydalanamıyorlar. Suriyelilerin kayıt dışı kalmasına neden olarak aynı zamanda onların sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlardan da mahrum kalmasına neden olunuyor. ”şeklinde konuştu.