Denizlili çiftçinin ürününü daha kolay ve piyasa şartlarında satarak para kazanabilmesi için Köy-Koop Ankara Birlik Başkanlığı’nın aracılığı ile Türkiye’de ilk kez ‘Üretici – Hal Köprüsü’ kuruldu. Sisteme kalkınma kooperatifleri aracılığı ile dahil olan Kocadere, Küçükdere, Yenicekent beldesi ve Ertuğrul köylerindeki çiftçilerin ürünleri kamyonlarla İstanbul haline gönderiliyor. İstanbul Hali’nde çiftçinin ürünü satıldığında parası kooperatiflerin hesabına yatırılıyor. Kooperatifte gelen para, kim ne kadar ürün göndermiş ve kaça satılmışsa ayrılıp çiftçiye dağıtılıyor. Türkiye’de ilk kez geliştirilen bu sistemle aracının tamamen ortadan kalktığını, çiftçinin ürününü direk hale gönderdiğini ve iyi para kazandığını belirten Köy-Koop Ankara Birlik Başkanı Yurdaer Uçar, gelecek yıllarda Bursa ve Ankara hallerinin de bu sisteme gireceğini söyledi. Denizli’deki tufanda ilk ürünlerin yetiştirildiği tarım arazilerini Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan ile birlikte gezen Köy-Koop Ankara Birlik Başkanı Yurdaer Uçar, İstanbul halinde çiftçinin ürününün yüksek talep nedeniyle Denizli haline göre yüzde 10-15 daha pahalıya satıldığını böylece üreticinin aracısız daha çok para kazandığını belirtti.

Beş kamyon gönderildi

Denizlili çiftçilerin ürettiği kaliteli meyve ve sebzelerden hazırlanan 50 tonluk 5 kamyon ürünün geçen hafta İstanbul’a gönderildiğini ve hasat sonuna kadar Denizli’den İstanbul haline ürün sevkıyatının süreceğini ifade eden Ankara Birlik Başkanı Uçar, “İstanbul, kalabalık nüfusuyla çok büyük bir Pazar. Denizlili üreticilerin yetiştirdiği ve ilk gönderilen 5 kamyondaki kaliteli ürünler piyasada konuşulmaya başlandı. İstanbul Hali Denizlili sebze ve meyvelerle daha da zenginleşiyor. Bu sistemde ürünümü verdim, paramı alamadım gibi bir kaygıda olmuyor. Üretici İstanbul’a gönderdiği bir kasa eriğin bile parasını ürün halde satıldıktan sonra peşin olarak kooperatifinden alıyor. Aracısız direk hale ürününü satan çiftçimiz parasını da peşin olarak aldığı için cebi para görüyor. Bin bir emekle yetiştirdiği ürününden para kazanıyor.” Şeklinde konuştu.

Aracılar üretenden daha çok kazanıyordu

Alın teri ile çalışan, üreticinin ürününün para etmediğini, aradaki aracıların çiftçiden yok pahasına satın aldığı üründen büyük paralar kazandığını her fırsatta dile getirdiklerini anlatan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici’de, “Ürünü yetiştiren değil, aracılığını yapan tüccar bu güne kadar iyi paralar kazandı. Köy-Koop Ankara Birlik Başkanlığınca geliştirilen bu sistemle aracılar ortadan kalktığı için üretici iyi para kazanıyor, tüketici de ucuza ürün alıyor. Üreteni ve tüketeni mutlu eden sistemin daha da geliştirilmesini istiyoruz. Oda olarak üyelerimizin para kazanması için üzerimize düşeni yaparız” dedi.