Denizli ve Acıpayam Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çiftçiye alternatif tarım ürünleri sunabilmek amacıyla hayata geçirdiği projeler kapsamında, Yassıhöyük beldesinde ‘Tarla Günü’ düzenlendi. Tarla Günü’ne katılan çiftçilere, yeni geliştirilen nohut türleri tanıtıldı. Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ nün de katkılarıyla düzenlenen ve yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı tarla gününe, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden ziraat mühendisi Oğuzhan Ulucan, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, Yassıhöyük Belediye Başkanı Halil Özonuk, Sulama Birliği Başkanı Kadir Tıkaç, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Muzaffer Yılmaz, köy muhtarları ile çevre beldelerden çok sayıda çiftçi katıldı.

2 milyon lira destek verildi


2005 yılından buyana Kırsal Kalkınma Desteklemeleri ile leblebi sektöründen sunulan 12 projeye müdürlük olarak 2 milyon 305 bin 614 lirası desteklenme ödemesi yapıldığını anlatan Müdür Yardımcısı Çolakoğlu, “Nohutta son yıllarda yapılan yerel nohut ekimlerinde ciddi biçimde verim kaybı yaşanmaktadır. Nohut alanlarında yaşanan bu sorunların çözümü ise AR-GE çalışmaları ile mümkündür. Nohut üretiminde karşılaşılan çeşitli hastalıklar ve sorunlar konusunda araştırma yaparak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda, halk arasında 'bulut çaldı' ve 'Ülker vurdu' olarak bilinen 'antraknoz' hastalığına karşı dayanıklı, bölgenin leblebi üretimine verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun 'Hisar, 'Yaşa', 'Azkan' ve 'Çakır' adlarında nohut çeşitleri geliştirilmiştir.” dedi. Daha sonra davetliler, yeni nohut çeşitlerinin yetiştirildiği alana geçerek ziraat mühendisi Oğuzhan Ulucan tarafından bilgilendirildi. Ulucan, bu çalışmaların Acıpayam-Yassıhöyük, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde 2 yıl süre ile uygulanacağını söyledi.

Üretici daha çok kazanacak

Yassıhöyük Belediye Başkanı Halil Özonuk, tanıtımı yapılan nohut çeşitlerinin, çiftçiler için faydalı ve verimli olduğunu belirtti. Özonuk, “Kısıtlı imkânları olan çiftçilerimiz, yeterli geliri elde edememektedir. Bu etkinlikle çiftçilerimiz artık az maliyetle daha fazla üretim yapma imkânını uygulamalı şekilde görmüşlerdir.” şeklinde konuştu. Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım ise bu tanıtım günü sayesinde bundan sonra çiftçilerin atadan görme eski uygulamalara son verip yeni uygulamalardan ders çıkarmaları gerektiğini ifade etti. Ziraat Odası olarak bu konuda her zaman çiftçilere yardıma hazır olduklarını ve çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürme adına tohum eleme ve gübre dağıtma makinesi aldıklarını belirten Yıldırım, “Bütün çalışmalarımız, çiftçilerin daha az maliyetle daha fazla üretim yapma imkânını sağlamak içindir.” dedi.