DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli’nin TİM verilerine göre en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında en yüksek aylık artış yakalayan 3. il olduğunu söyledi.

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı (DENİB) Süleyman Kocasert, Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Kocasert, Tim verilerine göre Denizli’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında en yüksek aylık artış yakalayan 3. İl olduğunu açıkladı. Denizli İhracatının başarılı performans sürdürdüğünü ifade eden Kocasert, Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan İhracat, Mart ayında yüzde 15’lik artış ile 193 Milyon Dolara, Ocak-Mart döneminde kayda alınan ihracatın ise yüzde 15’lik artış ile 576 Milyon Dolara ulaştığını açıkladı.

Başkan Kocasert, “Tim verilerine göre yine Denizli, Mart ayında yüzde 11 artış oranı ile 278 Milyon Dolar, Ocak-Mart döneminde ise yüzde 10 artış oranı ile 799 Milyon Dolarlık ihracata imza attı” dedi.  2013 yılının büyüme rakamları yüzde 4 olarak açıklandığından söz eden Kocasert, 2014 yılına ilişkin olarak Orta Vadeli programda büyüme beklentisi ise yine yüzde 4. 2013 yılında büyümeye etkide ihracatın etkisi sınırlı düzeyde kalmıştı. 2014 yılında ise dış talebin artma trendinden yola çıkarak ihracatı büyüme performansımıza katkısının yüksek olacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası tarafından yapılan faiz düzenlemesinin etkilerini artık hissedebiliyoruz. Kredi maliyetlerinin arttığını görebiliyoruz” diye konuştu. 

“DENİZLİ BAŞARILI SEYRİNİ SÜRDÜRÜYOR”

Başkan Kocasert şöyle devam etti: “Dünya’daki gelişmelere bakacak olursak, Kırım kaynaklı siyasi riskleri ortaya çıktığını görüyoruz. Çin ekonomisinde bir yavaşlama eğilimi olması, diğer ülkeleri de şüphesiz etkileyebilir. AB ve ABD arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması süreci devam ediyor. Bu noktada Türkiye ABD ile biz STA imzalanması noktasında talepkar olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.  Diğer taraftan ABD’de varlık alımlarındaki azalma devam ediyor ve 85 Milyar Dolar’dan başlayan gerileme şu aşamada 55 Milyar dolar düzeyinde. Beklentiler, bu yıl içerisinde, muhtemelen son çeyrekte varlık alımları politikasının sona ermesi. Doğrusu, AB’deki toparlanma bizim için çok önemli. Bu yılın ilk çeyreğindeki ihracat değerleri de bu durumu doğruluyor. Ülkemiz genel ihracat artış oranı yüzde 5,8 iken AB’ye gerçekleşen ihracattaki artış oranımız yüzde 11,3 olarak gerçekleşti. Denizli ihracattaki başarılı seyrini devam ettiriyor. 2014 yılı sonu için kendimize yüzde 10’luk bir hedef koymuştuk. İlk çeyrek bu hedeflere ulaşma noktasında olumlu ipuçları veriyor. Ümit ediyoruz ki 2014’ü ulaşmış bir şekilde geride bırakacağız” dedi. 

“Her zaman istikrardan yanayız”

Başkan Kocasert son olarak Pazar günü yapılan yerel seçimler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kocasert, “ Yakından takip ettiğimiz bir süreçti. Stres ve gergin olduğumuz bir seçim sürecini atlattık. Halk söyledi. Ülkemiz için hayırlı olması diliyoruz. İstikrar ve huzurun olduğu yerde yatırım olur. Her zaman için güvenden yanayız. Türkiye ekonomisi artık sağlam temeller üzerine oturmaya başladı. Eskisi kadar ülke ekonomisi yıpranmıyor. Ortam ne kadar gerilirse gerilsin hareketle sınırlı kalıyor” açıklamasını yaptı.