Denizli'nin Ocak-Ağustos 2013 döneminde ihracatının yüzde 12 arttığını belirten Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli ihracatı bu artışla 1 milyar 977 milyon dolara yükseldi. Birlik tarafından kayda alınan ihracatın ise aynı dönemde yüzde 18 oranında artışla 1 milyar 356 milyon dolara ulaştığını söyledi.

İhracatın bu hızla devamı halinde 2013 yılı başında açıklanan Denizli ihracatının 3 milyar, DENİB ihracatını ise 2 milyar dolar hedefini yakalayacaklarını belirten DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “Ağustos ayının son haftası kurlardaki gelişmeler bakımından oldukça hareketli geçti. Dolar ve Euro tarihi zirveyi yakalarken, sepet kur 2,40 düzeylerine ulaştı. İhracatçılar olarak biz aynı noktada duruyoruz. Talebimiz enflasyona ezdirilmeyen, istikrarlı bir kur düzeyi. Merkez Bankası Başkanının, kurlardaki yukarı yönlü hareketin geçici olduğu yönündeki açıklamalarını gerçekçi bulmakla birlikte, çalkantılı bir dönemden geçmekte olduğumuz açık. İhracatçıların, karar aşamalarında, tedariklerinde ve fiyatlandırmalarda son derce dikkatli ve itidalli davranması gerekiyor. Altını çizmek istediğim bir diğer husus ise, rakibimiz konumundaki diğer ülkeler ile rekabet düzeyimiz koruyacak şekilde seviyelenmesinin gerekliliği. Son iki ayda Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin para birimlerindeki değer kaybı TL’nin çok ötesinde oldu. Bu ülkelerle rekabet edebilmek için, kur politikalarının özenle belirlenmesi gerekiyor.” dedi.
Orta doğu pazarı etkileniyor
Ülke komşularında yaşanan üzücü gelişmelerin Orta Doğu pazarına olan ihracatı olumsuz etkilediğini hatırlatan Kocasert, “Özellikle en uzun sınır komşumuz olan Suriye’deki gelişmeler lojistik anlamda Türkiye’nin işini zorlaştırmakta. Ümit ediyoruz ki her bakımdan küresel istikrarın ve barış ortamının yaşandığı günlere kısa sürede ulaşabiliriz.” Dedi. 27-29 Ağustos 2013 tarihleri arasında, Çin-Şangay’da gerçekleşen ve Denizli’den toplam 11 firmanın stant açtığı “Intertextile-Shanghai” fuarı ile ilgili bilgide veren Kocarest, “Sıklıkla dile getirdiğimiz gibi, Çin artık sadece bir tedarik ülkesi değil aynı zamanda artan alım gücü ile önemli bir pazar. Biz de Denizli İhracatçılar Birliği olarak, Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içerisinde yürütmekte olduğumuz URGE projemiz kapsamında yer alan firmalarımız ile birlikte bir stand açtık. Orada Denizli’nin ürünlerini tanıtmak adına önemli bir fırsat yakalamış olduğumuzu düşünüyorum. Ayrıca Türkiye’den fuara katılan firmaların ve Çinli sektör temsilcilerinin de davetli olduğu akşam yemeği programında da hem Denizli’yi hem de ev tekstilimizi tanıtma şansımız oldu. Elbette ki Çin bizim için yeni bir pazar ve bu pazarda tutunmak için sürekli gayret içinde olmalıyız ve bu ülke ile temasımızı sürekli canlı tutmalıyız. “ diye konuştu