Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, tekstil ve konfeksiyonun başkenti kentte, tarım ürünlerinin, özelliklede jeotermal seralarda yetiştirilen domatesin ilin ihracatına her yıl artarak destek verdiğini söyledi. Denizli’de son yıllarda seracılığın yeni bir sektör olarak, alternatif yatırım haline geldiğini ifade eden DENİB Başkanı Kocasert, Türkiye’nin ilk ve tek organize sera bölgesi Denizli’de kurulduğunu da belirti. Denizli’de toplam 600 dekar alanda seracılık yapıldığını öne çıkan ürünün ise domates olduğunu anlatan Kocasert, “2011 yılında 477 bin dolar değerinde 410 ton domatesin DENİB üzerinden ihracı gerçekleştirildi. 2012 yılının ilk altı ayında ise 1 milyon 47 bin dolar değerinde 853 ton domates ihracatı DENİB tarafından kayda alındı” dedi.
Denizli’de her geçen yıl seralarda yetiştirilen domates miktarının ton bazında artış gösterdiğini vurgulayan Kocasert, “TÜİK verilerine göre Denizli’de 2005 yılında 1.202 ton sera domatesi yetiştirilmişken, 2012 yılına gelindiğinde yetiştirilen sera domatesi miktarı 11 bin 096 tona ulaşmıştır ki bu da 6 yılda yaklaşık 10 katlık bir üretim artışı anlamına gelmektedir. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre Denizli’de 2011 yılında toplam 67 bin ton domatesin yetiştirildiğini göz önüne alırsak, geçtiğimiz yıl Denizli’de yetiştirilen toplam domatesin yüzde 17’sinin seralarda yetiştirilmiş olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu

Aracı firmalarda başka birlikler üzerinden ihracat yapabiliyor

Seralarda yetiştirilen domatesin bir bölümü yurt içinde pazarlanırken, önemli bir miktarının da ihraç edildiğini hatırlatan Kocasert, “Doğal olarak ihracatın bir kısmı doğrudan üretici firma tarafından yapılırken, bir kısmı ise ihracatçı firmalar tarafından üreticiden alınan ürünlerin dış ülkelere satımı yolu ile gerçekleşiyor. 2012 yılının ilk altı ayında 1 milyon 47 bin dolar değerinde 853 ton domates ihracatının DENİB tarafından kayda alındığını görüyoruz. Birliğimiz üzerinden gerçekleşen ihracatın ilimizin toplam domates ihracatını yansıtmadığını belirtmek gerekiyor, zira üreticilerden satın alınarak aracı firmalar tarafından yapılan ihracat başka ihracatçı birliklerinin kayıtlarına yansıyabiliyor. Denizli’deki seracıların geçen yıl iyi bir sezon geçirdiklerini söyleyebiliriz. İlimizdeki seraların bazılarında gelecek sezon için domates fidanlarının dikiminin yapılmasına başlandı” şeklinde konuştu.