Ekonomi Bakanı Zeybekci; "Aşırı değerli dolar sürdürülemez,bütün çarklar Türkiye için dönüyor ve dönecek, iyi yönde, bizim menfaaitimize dönecek. Onun için endişe edecek hiçbir şey yoktur,2015 yılı Türkiye'nin cari açık problemini külliyen kaldırdığı bir yıl olacak"dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, aşırı değerli doların sürdürülemez olduğunu belirtti.
Dünyanın 17, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi Türkiye'nin tarımda Avrupa'nın 1, dünyanın 6 numarası olduğunu anlatan Zeybekci, bir tane bile yolcu uçağı olmayan Türkiye'nin bugün dünyanın en çok noktaya uçan bir numaralı havayolu şirketi bulunduğunu vurguladı.

-"Dümdük yüzüne söyledik"-

Zeybekci, Türkiye'nin yeniden yapılanması ile ilgili sancıların yaşandığını anlatarak, dünyada yeni akıl göçleri, anlayış göçleri yaşandığını, bu göçlere uyabilenlerin, bu göçlerle göçebilenlerin ancak ayakta kalabileceğini kaydetti. Her şeyiyle başkaları tarafından kontrol edilen Türkiye'nin kahramanlarının özel sektör olduğunu, o günün Türkiye'sinden, o kadar hengamenin içinden sapasağlam çıkıp o gemiyi kayalara çarpmadan, batırmadan Türkiye'nin çıkmasını özel söktürün sağladığını vurguladı.

Dünyanın bugün Türkiye'ye "ne oluyoruz" dediğini ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Türkiye diyor ki ben de varım. Artık yeniden şekillenen dünyada, şekilleyen ülkelerden biri oluyoruz. 2014 yılının Ocak ayında Avrupa Birliği Ticaret Komiseri ile ilk görüştüğümüzde, kendisine söylemiş olduğumuz sözlerden sonra 'ne oluyoruz' dedi. Bir dakika, 'Türkiye bu Türkiye değil' dedik. Doğruyu söyledik, gerçeği söyledik, direkt söyledik. Hani var ya o çocuk bir telefon operatörü reklamında çıkıyor. 'Yüzüne dümdük söyledin mi' diyor. Dümdük yüzüne söyledik. Türkiye'nin menfaatlerini söyledik. Dedik ki, sürdüremeyiz, devam edemeyiz, böyle gidemeyiz. Böyle devam ederse bu Gümrük Birliği anlaşmasını sürdüremeyiz. Dedik ki egemen bir ülkenin bu anlaşmayı imzalaması mümkün değil. Biz 5 bin yıllık geleneği olan devletiz. İmzaladığımız anlaşmanın da arkasında dururuz ama bu sürdürülemez. Hele hele siz önünüze gelenle serbest ticaret anlaşması imzalayıp da Türkiye'nin kapılarını re'sen bizim adımıza onlara açarken biz onlardan aynı hakkı elde edemiyorsak bu devam edemez, bunu söyledik. 

AB bizim için en büyük ticaret ortağımız. İhracatımızın yüzde 43'ünü onlara yapıyoruz. AB içinde Türkiye önemli. Biz de onların 5. büyük ticaret ortağıyız. Türkiye o kadar küçük değil artık. Dolayısıyla ekonomik menfaatleri öne koyduk ve geçtiğimizi salı günü AB Ticaret Komiseri ile Türkiye-AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini imzaladık."

-"Aşırı değerli dolar sürdürülemez"-

Avronun değerinin aşağı çekilmesinin altında yatan şeyin "kur savaşları" olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"ABD'nin sağladığı başarıyı sağlayamayan AB, kendi içindeki dinamizmi harekete geçiremedi. En hızlı yapabileceği şey avronun değerini aşağı doğru çekerek AB'de üretilen ürünlerin fiyatlarının ucuzlaması ve rekabet imkanlarının artması, dünyaya pazarlama imkanlarının artması. Biz o gün 'Türkiye'nin endişe etmesine gerek yok. Dolardan gelen negatifliği, AB'den gelen pozitiflik nötralize edecek hatta daha yukarı çıkacak. Bu yüksek maliyetli finansmana Türkiye'nin katlanmasına gerek yoktur' dedik. Bugün geldiğimiz noktada şunu da söyledik. 'Aşırı değerli dolar ABD ekonomisi için sürdürülebilir değildir' dedik. Bunu 6-8 ay önce söyledik. Çünkü dolar o kadar değerlendikten sonra dünyadaki bütün paralar ABD fonlarına akmaya başladı. Doların değeri arttı,1,36'lardan 1,40'lardan 1,07'lere, 1,10'lara indi. Bu noktaya geldiğinde olacak olan şey şudur; ABD kapasite artacaktır, bu kadar çok para gittiğinden, yatırım artacaktır, üretim artacaktır, istihdam artacaktır.

Bir ABD arabası, bugün geçen senenin aynı gününe göre bir Avrupa arabası karşısında yüzde 25 daha pahalıdır. Bu Amerikan ekonomisi için sürdürülebilir değildir. Aşırı değerli dolar sürdürülemez. Onun için bu oyundan vazgeçmek zorunda kalırlar. Bunu sürdüremezler. Faizle ilgili ikide bir 'artırırım ha' dedikleri, artırdığın anda ABD dolarındaki faizi, dolara talebi körükleyeceğinden daha değerli bir dolar yine işine gelmeyecektir. Bütün çarklar Türkiye için dönüyor ve dönecek, iyi yönde, bizim menfaaitimize dönecek. Onun için endişe edecek hiçbir şey yoktur."

"Türkiye 8 Haziran'dan sonra yeniden doğacak"

Zeybekci, ekonomiyi asıl yorumlayanların reel ekonomi içinde yaşayanlar olduğunun altını çizerek, "Ama para piyasaları ile ilgili laf edenler finansal piyasalardaki spekülasyon amaçlı hareketlerde tahmin yürütenlerdir. Türkiye'nin endişe edecek hiçbir şeyinin olmadığını her daim söyledik. Bankalar, AB ülkelerindeki hemen hemen tüm bankalardan daha iyi durumda. Kamu borçlarının milli gelire oranı, 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 25'inden daha iyiyiz, yüzde 33'ler seviyesinde. 2002'de topladığı vergi gelirlerinin yüzde 86'sını faize ödeyen Türkiye bugün yüzde 13'e düştü" diye konuştu.

Türkiye'nin 8 Haziran'dan sonra yeniden doğacağını vurgulayan Zeybekci, "Türkiye 1923'te o cumhuriyetimizin kuruluşu gibi ikinci devre başlayacak. Edilgen bir Türkiye artık etken bir Türkiye olacak. İnşallah 2015 yılı Türkiye'nin cari açık problemini külliyen kaldırdığı bir yıl olacak. 2015 yılı dış ticaret dengemizin, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 80'lere doğru gelecek. Bunu 2015'in başında söyledik. 2015 yılı Türkiye için yeni, etken bir Türkiye'nin doğduğu yıl olacak" ifadesini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın da katıldığı törende, DENİB üzerinden 2014 yılında en fazla ihracat gerçekleştirenlere ödülleri verildi.