PEKİN (CİHAN)- Çin yönetiminin, bölünen Sudan'ın hem kuzeyi hem güneyi ile ilişkileri iyi tutmak üzere yaptığı resmi ziyaretin ilk somut getirisi petrol anlaşması oldu.

Çin yerel medyasındaki haberlerde, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti'yi ziyaret Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Hartum yönetiminin Çin'e petrol arama ruhsatı verdiğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, komşu ülkeler Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan'da faaliyet gösteren Çinli firmalarına, Sudan topraklarını kullanarak ekipman taşımaları için de izin verildiğini kaydetti.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'le de görüşen Yang Jiechi, "Beşir, Çin Ulusal Petrol Şirketi'ne (CNPC) üç umut verici yeni petrol sahasını açtı ve ülkenin ulusal petrol şirketi Sudapet ile bir ortaklık teklif etti." dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Hartum'daki iki günlük ziyaretin ardından dünyanın en yeni devleti Güney Sudan'ın başkenti Juba'ya geçmişti. Yang'ın ziyareti Temmuz ayında bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana Güney Sudan'a yapılan ilk üst düzey ziyaret oldu.

CİHAN