Sakarya’nın Ferizli ilçesinde 150 bin kapasiteli bir tavuk çiftliğinin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını rüzgâr tribünüyle karşılanıyor. Tesisin sahibi 150 bin liraya mal olan sistemin 5 yılda kendini amorti ettiğini belirtti.
İşletme sahiplerinden Hüseyin Sivas, 100 kilovat elektrik üreten rüzgâr gülünün elektrik faturasını önemli oranda azalttığını söyledi.
    5 yıldır elektrik ihtiyaçlarının yıllık ortalama yüz de 40’lık kısmını rüzgâr tribününden karşıladıklarını ifade eden Sivas, “Her ay 9–10 bin TL elektrik faturası öderken rüzgâr gülü sayesinde faturamız 5–6 bin TL’ye kadar iniyor. Eğer rüzgâr iyi olursa ödediğimiz fatura daha da düşüyor.“ dedi.
    Rüzgâr tribünü sayesinde her ay elektrik faturasından 3–4 bin TL tasarruf ettiklerini ve bunun bir işletme için önemli bir rakam olduğunun altını çizen Sivas, “Bu da yılda yaklaşık 36 bin TL, 5 yılda ise 180 bin TL daha tasarruf demek. Bize bu tribün 150 bin TL’ye mal oldu. 5 yılda kendisini amorti etti. Hatta 30 bin TL de şu an kârdayız.“ şeklinde konuştu.

    MASRAFSIZ VE UZUN ÖMÜRLÜ
    Rüzgâr tribününün ç ok uzun ömürlü ve masrafsız olduğunu dile getiren Sivas, 5–10 yılda bir bakımının yeterli olduğunu kaydetti.
    Sivas, “Tribünün için şu kadar ömrü var diye bir şey yok. Bakımları iyi yapıldığı, arızalanan parçaları değiştirildiği zaman uzun yıllar kullanılabiliyor. Ayrıca kolay kolay arıza yapmıyor, sorun çıkarmıyor. Bu temiz enerji sistemi daha fazla yaygınlaşmalı. Rüzgârın iyi hesaplanarak doğru yere kurulduğu zaman verimliliği artıyor. Rüzgâr koridorları üzerinde bulunan İşletmelere tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

CİHAN