İşçiler de, memurlar da ikinci bir işte çalışabilir, böylece çift maaşa kavuşabilir. Ancak ikinci işin bazı şartları bulunuyor. İşçiler, iş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağı yoksa veya işveren başka bir işte çalışmasına izin vermiş ise ikinci bir işte de çalışabilir. Ancak işverenden izin almadan ikinci bir işe giren işçi, tazminatsız işten çıkartılabilir. İşveren bunu öğrendikten itibaren 6 iş günü içinde işçinin iş sözleşmesini tazminatsız sona erdirebilir.

HİZMET AKDİ

Memurlar için de bazı şartlar var. Görevini küçük düşürücü davranış yasak. İş, mesai saatleri dışında yapılmalı ve işverenle sosyal güvenlik ilişkisi kurulmamalı. Memurlar, esnaflık veya tüccarlık yapamaz ama anonim ve limited şirketlere hisse ortağı olabilir.

TELİF ALABİLİR

Yine memurlar, aracını kiraya verebilir, 657 Sayılı Kanun'un 'basına bilgi veya demeç verme' başlıklı 15'inci maddesine aykırı olmamak şartıyla köşe yazarı olabilir. Ancak bu yazarlığı hizmet akdine bağlı olarak yapması mümkün değil, telif ücreti alabilir. Memurlar, ilgili birimlerin izniyle haftada 10 saati geçmemek üzere ücretli ders verebilir. Kimyager ve kimya mühendisi unvanlı memurlar için özel durum söz konusu. Onların mesai saatleri dışında kendi adına ya da bir işverenle mesleğini serbest olarak icra edebilmesi mümkün.