Geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması” programı iş çevrelerinde tedirginliğe neden oldu. Özellikle kadın istihdamının yoğun olduğu Denizli’de iş adamları kaygılı.

 Kadınlara Yarı Zamanlı veya Kısmi Çalışma Olanağı Gündemde
Başbakan Davutoğlu tarafından yapılan açıklamada analık izini bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üç ve üzeri çocuklar için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getirileceği ve çocuk 5,5 yaşına gelene kadar da annelere, 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getirileceği bilgisi verildi. İstihdamının yarısı kadınlardan oluşan Denizli tekstil sanayisi, kadın çalışanlara tanınacak bu hakların sektörü olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.


İSTİHDAMI ETKİLER
Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Kadın istihdamı sadece ilimizin değil ülkemizin gelişimi için oldukça önemli bir olgudur. Denizli kadın istihdamında Türkiye’nin en önde giden ili olmasına rağmen, bizdeki oranlar dahi OECD ortalamasının hala çok altında kalmaktadır. Bu nedenle biz Denizli Sanayi Odası olarak kadın istihdamına ayrı bir önem veriyoruz ve bu konuda sürekli çalışmalar yapıyoruz. Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan program uygulamaya geçirilirse kısa vadede tekstil başta olmak üzere tüm sektörlere ve uzun vadede de kadın istihdamına olumuz etkisi olur. Çünkü sanayide, üretimde devamlılık esastır. Bu devamlılığı riske atmaktansa işverenler erkek çalışan istihdamına yönelirler ve uzun vadede kadın istihdam oranı hızla aşağı düşer. Her ne kadar Devletimizin, çalışılmayan saatler için belirli bir ödeme yapması öngörülse de, yetişmiş kalifiye bir elemanın, işinden uzun süre ayrı kalması veya kısmi zamanlı çalışması, nitelikli eleman bulmakta zorlanan sanayicilerimiz için parayla ölçülemeyecek bir yük oluşturacaktır. Bu defa da kadınların niteliksiz işlerde istihdamı gibi bir sonuçla karşı karşıya kalırız ki bu durum da ülkemizin gelişmesi için yeterli olmayacaktır. Son olarak söylemek isterim ki, kadın çalışanlara verilen bu haklar kadın girişimcilerimizin de hevesini kıracak niteliktedir. Bu nedenle düzenleme yapılmadan daha detaylı bir çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
 
Denizli Kadın İstihdamında Birinci Olmanın Cezasını Çekecek mi?
TÜİK tarafından derlenen son verilere göre Denizli’de kayıtlı istihdamın %32’sini kadınlar oluşturuyor. Oran ve rakamlar dikkate alındığında Denizli, kadın istihdamının en yüksek olduğu il. Denizli’de tekstil sektöründe çalışanların yarısını ise kadınlar oluşturuyor. Bu nedenle Denizli, kadın istihdamıyla ilgili herhangi bir değişiklikten en çok etkilenecek iller arasında önde geliyor.