Bamyasıyla ünlü Hançalar Mahallesi'nde bu değerli ürün çiftçiler tarafından sabahın erken saatlerinde başlayan yorucu bir süreçten sonra hasat edilmeye başlandı.

Denizli'nin Çal İlçesi Hançalar Mahallesinde yaklaşık bin çiftçi ailesinin geçimini sağlayan bamyanın yaş halinin kilogramı 4-5 liradan kurusu ise 60-80 lira aralığında satıldığı öğrenildi. Bölgede bamya üretiminin yoğun olarak Alfaklar, Hançalar, Akkent, Selcen ve Bahadınlar mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 3 bin dekarlık alanda yapıldığı belirtildi.
Bamya üretiminin zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iş olduğunu ve yoğun olarak kuru tüketildiğini belirten bamya üreticisi Havva Çiftçibaşı, "Her gün sabah erken saatlerde tarlalardan toplanan bamyalar, kurutmak için her gün iplere dizilmektedir. Hançalar bamyasını sıcakta toplamak verimli olmaz. Sabah serinliğinde tarlaya gireriz. Bu sene verimimiz çok iyi. Fiyatların da iyi olacağından umutluyuz. Bamyaları kuruttuktan sonra yurt dışında yaşayanlardan büyük talep olur. Bamya eldivensiz toplanmaz. Tüylü olduğu için kaşındırır. Bamya atlamak sabır gerektirir" dedi.
Hüseyin Urcu isimli üretici ise, "Toplaması oldukça zor ve zahmet isteyen bamyanın hasadında genellikle kadınlar yapıyor. Bamyada verimin artması için havaların sıcak olması lazım ki bir iyi kaliteli ürün alalım. sezonun ilk bamyasını hasadı başlayalı birkaç gün oldu. Havaların serin olması hasat gününün gecikmesine neden oldu. Eylül ayının ilk haftasına kadar bamya hasadımız devam edecektir. Bamyamızın özelliği küçük olmasıdır. Bu özelliğini koruması için gün aşırı hasat yaparız. Yoksa ürün tohuma kaçar yani büyür" diye konuştu.