Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de Polisevinde sivil toplum kuruluşları ve işadamlarıyla düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Zeybekci, 15 Temmuz'un işgal girişimi olduğunu, yıllardır kurgulanan bir oyunun son sahnesi olduğunu söyledi. Darbecilerin amaçlarının Türkiye Cumhuriyeti'ni işgal etmek ve bölmek olduğunu ifade eden Zeybekci, "Amaçları ülkeyi bölüp, bu topraklardan iki tane 'istan' çıkarmaktı, başının isimlerini siz koyun, iki tane 'istan' kurmak için birilerinin kurguladığı işgal girişimiydi. Bunların hesabı sorulacak. Asıl amaçları bu ülkeden birkaç tane daha devlet çıkarmaktı. Bundan 100 yıl önce çizdikleri Anadolu haritasında o çıkıntıları gerçekleştirmekti. Bu hesabı hukuk içinde soracağız. Adalet mekanizmasının dışına çıkmadan soracağız. Hain örgüt şunu kullandı, zindanlarda 'öldürün bizi diye yalvaracaklar' demişiz değil, adaletimiz, hukukumuz, bu hainlere, elebaşlarına, içinde olanlara, ülkeyi satmak isteyen, bölmek isteyenlere asla affedilmeyecek, ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet ceza şeklinde hukuk içinde bunlara ceza verilecek" dedi. 

'ANAM, BABAM, ÇOCUĞUM DAHİ OLSA CEZASINI ÇEKECEK'

Devletin mekanizmalarının bağımsız şekilde görevlerini yaptığını, Denizli'deki operasyonlarda gözaltına alınıp, tutuklananlardan tanıdıkları olduğunu ifade eden Zeybekci, "Bunların içinde hemen hemen bir çoğunu da tanıyorsunuzdur, buradakilerde tanıyor, ben de tanıyorum. Zamanında hizmet etmiş, Denizlimizin bazı yerlerinde sanayici, işadamı, öğretmen, öğretim görevlisi gibi görevlerde bulunan insanlardır. Suçlaysa cezalarını çekecekler, anam dahi olsa, babam dahi olsa, çocuğum dahi olsa, suçluysa gidecek, bu millete hesaplarını verecek, cezasını çekecek. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. 

'BAZI ŞEYLERİ SÖYLEYEMİYORUZ'

Bakan Zeybekci, bazı şeyleri bilmesine rağmen konuşamadığını da söyleyerek, "Bu ihanete terör saldırısı demek bile yanlış. O kadar basit değil. Bu hikaye başka, bu hikayenin arkasında korkunç bir örgü var. Farklı şeyler var. Yani hepimizin bildiği bazen böyle burada oturduğunuz zaman, Ekonomi Bakanı olarak durduğunuz zaman bazı şeyleri böyle pat diye söyleyemiyorsunuz. Ama kimsenin olmadığı yerde yüzlerin de çatır çatır söylüyoruz yeri geldiği zaman. Söylenmesi gerektiği yerlerde bu milletin evlatları da çatır çatır söylüyor" dedi. 

Bakan Zeybekci'nin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı yapıldı. Toplantı sonunda bakan Zeybekci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's in Türkiye'yle ilgili açıkladığı notun gerçekleri yansıtmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Moody's kredi derecelendirme kuruluşunun en son yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunu aşağıya revize ettiğini gördük. Türkiye olarak kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu bu değerlendirmelere, Türk ekonomisinin doğrudan bire bir tepki vermesini beklemek, Türk ekonomisine haksızlık olur. Gerekçelere baktığımızda zamanda biz bunları Türk ekonomisinin gerçekleriyle bağdaşmadığını, performansıyla bağdaşmadığını, darbe girişiminde Türk devriminden sonra gösterdiği ekonomik anlamdaki dayanıklılık testlerine de aykırı görüyoruz. Türkiye'nin ekonomik anlamdaki gelişmelerine bakıldığında Moody's kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'yle ilgili not, gerçekleri yansıtmıyor. Türkiye'nin dış borçlarına bağımlığı ya da ortaya çıkabilecek risklerden bahsediliyor. Tam tersini söylüyorum. Dünyada şu anda finansmanın bol olduğu faizlerin ekside olduğu, Avrupa Birliği Merke Bankası'nın parasal genişlemeye devam ettiği, yaklaşık olarak Avrupa'daki kaynak ve imkanlara baktığımız zaman 6-7 trilyon dolar civarında parasal likitidenin şu anda değerlendirilemediği ortamda ve bu ekonomik performansları göstermiş olan Türkiye'nin dış finansman imkanlarından yararlanmasıyla ilgili risk var ya da bununla ilgili sıkıntı olabilir diye iddia ortaya sürmüş olmak, bence en hafif tabiriyle ciddiyetsizliktir. Bu Türkiye'yi iyi değerlendirememiş olmak demektir. Moody's ya da kredi derecelendirme kuruluşları tarafından değerlendirmeler, Türk ekonomisinin üzerinde olumsuz etki oluşturmayacaktır. Önümüzdeki hafta belki negatif beklenti bazı maliyetlerde artış ve bundan da rant devşirmek isteyenler olabilir. Piyasadaki vatandaşlarımıza sakin olmaları, oyunlara gelmemelerini, Türkiye'ye inanan güvenen piyasadaki aktörlerde inanmaya ve güvenmeye devam edecektir." 

'AMAÇLARI ERMENİSTAN VE KÜRDİSTAN'DI'

Salondaki konuşmasında Türkiye'de iki istan kurulmak istenmesiyle ilgili soruya cevap veren Zeybekci, "Hedefledikleri şey Ermenistan ve Kürdistan'dı. Türkiye bundan 100 yıl önce çizilen haritasındaki bu ihanet çetesi, ruhunu ve vicdanını satmış olan hain ve onun kullandığı maşaların sebep olacağı sonuç, Türkiye'nin bölünmesine gidecek kadar bir süreçti. Kardeş kavgası ve iç savaştı. Bunların sonucu olarak da Irak'ta ne oluyorsa, Suriye'de ne oldurulmaya çalışılıyorsa, Türkiye'de aynı operasyon tabir edilecekti. Hedeflenen buydu" dedi.

Polisevinde düzenlenen toplantıya Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Ak Parti Denizli Milletvekilleri Sema Ramazanoğlu, Şahin Tin ve Cahit Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda işadamı katıldı.















DHA