KAYSERİ (CİHAN)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada metal maden ticaretinde artık paradan çok bu madenlerin geçerli olduğu bir yapıya doğru gidildiğini açıkladı. Bakan Yıldız, geçmişte pahalı olması nedeniyle nohut ile fasulyenin takas edilerek ticaret yapıldığını anımsatarak, metal madenlerin alım gücünün çok yüksek olması nedeniyle ülkeler arasında takasla ticaret dönemi başladığını anlattı. Yıldız, Türkiye’nin özellikle metalik madenler de dahil olmak üzere çok ciddi bir maden rezervine sahip olduğuna dikkat çekti.
    Kayseri'de seçim çalışmalarını sürdüren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’deki madenlerin işlenmesinde nükleer enerji santrallerinin nasıl bir katkı sağlayacağı, bu konuda yapılan hazırlıklara ilişkin soruları soruları cevapladı. Bakan Yıldız, dünyada özellikle metal madenler başta olmak üzere madenleri alım gücünün çok arttığını ve artık bu alandaki ticaretin takas yoluyla yapılır hale geldiğini aktardı. Türkiye’nin ciddi anlamda maden rezervleri ile bu gelişmede avantajlı olduğunu hatırlatan Yıldız, “Bu rezervin dünyadaki şartlarını dikkate alırsak, paradan çok metallerin, madenlerin geçerli olduğu bir yapıya doğru gidiyoruz. Yani barter sistemine doğru gidiyoruz. Fasulye ile nohut nasıl takas edilip ticaret olurdu. Metalik madenlerin de alım gücü o kadar yüksek. Karşılığını bir malla alarak takas edilerek yapılıyor. O hale gidiyor. Bizde çinko krom, nikel gibi altın, platinin ve gümüşün haricinde soy metallerin haricinde de metalik madenler var. Bunların metalürjik işlemlere tabi tutulması tabi ki bir enerjide subvansiyonla beraber mümkün olabilecek.” dedi.
    Türkiye’deki madenlerin işlenmesi adına ucuz enerji sağlama konusunda da çalışmaların devam ettiğini aktaran Yıldız, “Biz üretim yapacaklara, enerji sektörü ile yapılacak üretimlere bir baraj vermek istiyoruz. Seydişehir Alüminyum Fabrikası, Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile beraber yapılmıştı. Ancak onunla beraber üretildiğinde fizıbl olabiliyor. Enerji kaynakları nükleer enerjiden daha önce bizim yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından onu yapacak firmalarla ilgili çalışmamız var. O çalışmanın aktif hale gelmesi durumunda metalürjik işlemlere bir engel olmayacak.” şeklinde konuştu. CİHAN