İZMİR (CİHAN)- Yaz mevsiminin en sıcak günleri yaşanırken İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda mevsim kıştı. Ayakkabıcılar, 30. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı (Ayakkabı/Kış 2011)'nda yeni sezon ürünlerini görücüye çıkardı. Kurulan iş bağlantılarıyla 2012 kışını umutla karşıladılar. 16-19 Haziran 2011 arasında devam eden ve sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuarı, 9 bin 142 kişi gezdi. Alım heyeti niteliği taşıyan ziyaretçiler dikkat çekerken İzmir dışından katılımda ilk sırayı İstanbul aldı, onu Ankara ve Afyonkarahisar izledi.
Fuar, 60 şehirden gelen sektör temsilcilerinin yanısıra 20 ülkeden yabancı ziyaretçilerle sektörü memnun etti. Yabancı ziyaretçi açısından en yoğun ilgiyi İran, Irak ve Azerbaycan'dan görürken Avustralya ve Hindistan'dan gelenlerle dikkat çekti.
Ayakkabı Kış Fuarı'na Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Van, Yalova ve Zonguldak'tan, yurtdışı ise Almanya, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bulgaristan, Filistin, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, KKTC, Lübnan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Suriye, Ürdü ve Yunanistan'dan 229 profesyonel ziyaretçi geldi. 148 firmanın yer aldığı fuara yurtiçinden İzmir, Adana, Ankara, Antalya, Gaziantep, İstanbul, Konya, Kütahya, Manisa, Sakarya, Trabzon'dan, yurtdışından ise Çin ve İtalya'dan firmalar katıldı. Geçen yılki fuara 111 firma katılmış, 181'i yabancı 9 bin 7 kişi ziyaret etmişti.
Sektörün Türkiye'deki en büyük buluşma platformu olan fuarıda bay, bayan, çocuk ve spor ayakkabı, bot ve çizme, terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları üreten firmalar, sektörel dernek ve kuruluşlarla yayınlara yer verildi. İlk üç gün, mankenlerin sunduğu defilelerle 2012 kış ayakkabı modelleri sergilendi.
İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Türk ayakkabı sektörünün gelişmesine destek olduğumuz inancıyla sektörün önündeki sorunları kısa sürede aşacağını umut ediyoruz. Fuarcılık açısından ise yılda iki kez düzenlediğimiz ayakkabı fuarlarımızın, bizim için 'geleceği parlak' organizasyonlar arasında yer aldığını belirtmeliyim. Gelecek hedefimiz, ayakkabı fuarlarımızı dünya çapında organizasyonlara dönüştürmek. Yabancı ziyaretçilerimizin sayısının her geçen yıl artması, bize bu açıdan da umut veriyor.”
Yılda iki defa olan İzmir Ayakkabı fuarları İZFAŞ, İzmir Ayakkabıcılar Odası, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği ve sektör temsilcilerinin destekleriyle düzenleniyor. CİHAN